Volledig scherm
Jan de Graaf werkt dagelijks aan zijn miniatuurkermis © Jan de Graaf

Jan de Graaf werkt al 40 jaar aan zijn miniatuurkermis

TILBURG- Ze komen vanuit heel Nederland, maar ook uit onze buurlanden: met de start van de Tilburgse kermis stroomt de stad vol met kermisliefhebbers. Jan de Graaf is al vanaf kleins af aan fan van het rondreizende attractiepark. ,,Ik sta al 17 jaar op de Tilburgse kermis."

,,Ik sta al zeventien jaar met mijn miniatuurkermis op de Tilburgse kermisexpositie", vertelt Jan de Graaf trots. De Amsterdammer, geboren in Zutphen, is al van kleins af aan gek op het spektakel. ,,De kermis stond precies bij ons voor de deur. Ieder jaar keek ik mijn ogen uit. Vooral de draaimolen was favoriet." 

In 1970 begon De Graaf met het nabouwen van de kermis uit zijn jeugd. ,,Het begon met een draaimolen, daarna werd het steeds meer." Al veertig jaar lang is De Graaf iedere dag bezig met zijn miniatuurkermis, die hij zo waarheidsgetrouw mogelijk presenteert. ,,De gordijntjes van mijn nougatkraam zijn blauw en grijs. Om zeker te weten dat het de goede kleuren waren, ging ik met kleurstalen naar de eigenaar."

Als lid van de stichting Kermis-Cultuur staat De Graaf ook op de Tilburgse kermis. ,,Een kermis met alleen attracties is niet zo bijzonder, dat kan iedereen. In Tilburg wordt er veel omheen georganiseerd, zoals Roze Maandag. Maar het leukste vind ik natuurlijk de nostalgische kermis."

Tilburg e.o.