Volledig scherm
De rechtbank in Breda. © BD

Jan Wierhof in Tilburg voorkwam moord door kietelen

TILBURG/BREDA – Medewerkers van GGZ Breburg Jan Wierhof hebben op 16 augustus een moord van de ene op de andere patiënt voorkomen door de verdachte te kietelen. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda.

De psychotische verdachte schopte een medepatiënt eerst in de buik. Die viel daardoor voorover op de grond. Daarna, zo vertelden medewerkers bij de politie, ging de verdachte op de rug van het slachtoffer zitten en pakte de ander vast in een nekklem. ,,Je gaat dood!’’, riep hij. ,,Je gaat eraan!’’

Nekklem
Daarna begon hij af te tellen, vanaf honderd. Een getuige vertelde dat hij het slachtoffer hoorde gorgelen en dat hij blauw aanliep. Schreeuwende medewerkers zorgden er niet voor dat de verdachte stopte met zijn gruwelijke daad. Eén van de verzorgers kwam daardoor op het idee om de verdachte te kietelen. Daar kon hij niet tegen. De kriebels zorgden ervoor dat hij zijn grip verloor. De nekklem werd opgeheven en het slachtoffer overleefde de aanslag.

Vrijlating
De zaak wordt als het goed is in januari inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Breda. Zijn advocaat vroeg donderdag al om vrijlating, zodat hij kan worden behandeld. De rechtbank liet dat niet toe. De man blijft tot die tijd in het penitentiair psychiatrisch centrum in Vught.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.