Volledig scherm
Jezus die valt onder het kruis, een tegeltjestableau als een van de 14 staties van 'Horror Vacui'. © Bob Driessen

'Jezus die onder het kruis valt' en meer, bieden maar in Tilburg

TILBURG - Jezus Christus als een meelijwekkende figuur aan de toog. In neon. En dat dan aan de wand van je huiskamer. Gek idee? Helemaal niet. Kwestie van genoeg flappen trekken en je komt in bezit van dit kunstwerk van twee Tilburgse kunstenaars. 

Statie 9 van 'Horror Vacui', de moderne kruisweg die Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth tien jaar geleden maakten, komt in de verkoop. De andere dertien staties ook. Elk voor de hoogste bieder.

In het voorjaar worden ze geveild. Eerst kan er, vanaf 6 april, online op worden geboden. Op 14 en 15 april zijn er kijkdagen, waarna op de 16e de live veiling is. Georganiseerd door het Maastrichtse bureau Dickhaut.

De veelkleurige reeks van de Tilburgers hangt, speelt of staat nu nog in of bij theater De NWE Vorst. Maar nu De NWE Vorst aan verbouwingen denkt, zit 'Horror Vacui' in de weg. De bruikleen van tien jaar wil het theater niet verlengen. In overleg met de makers besloot de gemeente Tilburg, de eigenaar van de staties, tot verkoop.

,,Jammer, maar ook niet meer dan dat", reageert Jeroen de Leijer. ,,We hebben dit tien jaar kunnen delen, en dat gaat ook weer een keer voorbij."

Nog voor het gemaakt was leek het soms alsof 'Horror Vacui' het werk van de duivel zelf was. Er was destijds tumult in Tilburg over de 'oneerbiedige manier' waarop de kunstenaars het lijdensverhaal in beeld wilden brengen. Verhit politiek debat en een stadsdiscussie kwamen er aan te pas.

De Leijer: ,,Spraakmakend was het ja. En nu komt er een einde dat daarbij past. Geen sisser, maar een knal." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.