Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

Johan van Laarhoven krijgt 20 jaar cel in Thailand

BANGKOK - Tilburger Johan van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Zijn vrouw Tukta krijgt 12 jaar. De rechtbank in Bangkok heeft dat vonnis dinsdagochtend uitgesproken.

De 55-jarige grondlegger van cofffeeshopketen The Grass Company, met vestigingen in Den Bosch en Tilburg, heeft zich volgens de Thaise rechtbank schuldig gemaakt aan het witwassen van 20 miljoen euro. Van Laarhoven, die in juli 2014 werd gearresteerd, heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat hij het geld heeft verdiend met coffeeshops die in Nederland gedoogd worden door de regering. En dat er dus niks illegaal was aan het geld dat hij naar Thailand liet komen.

'Vreselijk nieuws'
Van Laarhoven gaat in hoger beroep tegen het vonnis. "Dit is vreselijk nieuws", zegt Tim Vis van advocatenkantoor Spong. "Van Laarhoven werd door het dubieuze en rancuneuze handelen van het Nederlandse Openbaar Ministerie overgeleverd aan een rechter die niet voldoende in staat is gebleken het Nederlandse gedoogbeleid te beoordelen."

Gevangenis
Justitie in Nederland is bezig met een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Laarhoven en The Grass Company. In het kader van dat onderzoek werd vorig jaar Thailand gevraagd om informatie over de naar badplaats Pattaya verhuisde Van Laarhoven. Snel na dat verzoek sloeg Thailand Van Laarhoven zelf in de boeien. De omstandigheden waaronder Van Laarhoven gevangen zitten, zijn erbarmelijk. Hij zit met tientallen andere gedetineerden in een cel. Zijn vrouw zit in een andere gevangenis.

Begrijpelijk
De Bredase hoofdofficier van justitie Charles van de Voort noemt het Thaise vonnis 'volstrekt begrijpelijk'. "Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in deze zaak een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten. Van de Voort roemt de samenwerking met het Thaise Openbaar Ministerie.

Bekijk ook ons dossier over de zaak via bd.nl/vanlaarhoven.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.