Volledig scherm
Sam de Zwart. © MB van Mourik RAW_Fotografie

Jonge cabaretier gaat van panfluitspeler naar persoonlijk

TILBURG - Sam de Zwart (21) uit Berkel-Enschot staat zaterdag met zijn derde uitverkochte solo-cabaretvoorstelling in Cinecitta. Dat is nog maar het begin, als het aan hem ligt.

Met een nieuwe mentor in theaterveteraan Peer de Graaf, een trouwe schare vrienden en twee eerdere cabaretshows in Tilburg is het voor Sam de Zwart nu tijd voor het echte werk. ,,Die vorige shows waren leuk, maar wel complete onzin. Deze keer ga ik mezelf spelen, hoe eng dat ook is."

Zijn eerste soloshow heeft hij anderhalf jaar voor zich uit geschoven. ,,Ik vond het hartstikke eng. Ik had alleen nog maar in een duo gespeeld." Hij mocht in Cinecitta staan en schreef een show over zijn fictieve verleden als Peruviaan, panfluitspeler en peepshowdanser. Ook in zijn tweede show, als mislukt goochelaar, verschuilt hij zich achter een typetje en video-onderbrekingen.

Inmiddels is zijn zelfvertrouwen gegroeid en moet er zaterdag geen Peruviaan of salsadanseres staan, maar De Zwart zelf. ,,Ik weet van de repetities dat de show goed is, maar de twijfel vertrekt nooit. Als ik begonnen ben is die nervositeit weg, maar je moet scherp zijn. Je ziet de zaal je aankijken en vragen: 'wordt het nog leuk?'"

De voorstelling van zaterdag opent met De Zwart tegenover een therapeut. Ze vragen zich af waar het leven om draait. Tijdens de show moet dat voor de cabaretier duidelijk worden. ,,Dat soort verhalen komen vanzelf omhoog. Ik had er met mijn therapeut over gesproken en maakte er later heel goede grappen over met een vriend. Ik had beet. Zo kan ik mezelf uitdagen en de mensen in de zaal aan het denken zetten."

Verder laat De Zwart zich inspireren door Britse en Brabantse cabaretiers, waaronder de Tilburger Marc-Marie Huijbregts. Hij neemt een lading Brits materiaal in zich op, laat het bezinken en komt op nieuwe stukjes - onder de douche. ,,Ik woon alleen en begin, in het Engels, tegen mezelf te lullen. Al het leuke wat daar uit komt moet ik dan eerst vertalen." Komende zomer hoeft dat niet, als hij zich met een paar vrienden inschrijft voor het enorme Schotse Fringe-festival in Edinburgh, waar duizenden creatievelingen hun talent kunnen laten zien. Voor nu droomt hij vooral van een groot Tilburgs publiek: ,,De Tilburgse schouwburg uitverkopen, dat is de droom. Als het groter kan, moet het groter."

Tilburg e.o.