Volledig scherm
De kaart, zoals ouders die meekrijgen als ze een scheidsrechter begeleiden. FC Tilburg is een van de clubs die aan het initiatief meedoen. © FC Tilburg

Jonge scheidsrechters krijgen in Tilburg steun van ouders

TILBURG - Acht amateurvoetbalclubs in de gemeente Tilburg gaan hun jonge scheidsrechters beter bijstaan. Ze voeren de 'begeleider scheidsrechter' in, een ouder die andere ouders of leiders aanspreekt als ze zich langs de lijn misdragen.

Met het initiatief willen de verenigingen op een laagdrempelige manier bijdragen aan respect op het voetbalveld en een positief voetbalklimaat in de stad.

,,Met de scheidsrechter begeleider willen we aangeven dat de jonge scheidsrechters er niet alleen voor staan", zegt Dennis Mallant, verenigingsondersteuner bij de gemeente. ,,Hij of zij moet ervoor zorgen dat mensen die negatief gedrag vertonen langs de lijn makkelijker worden aangesproken. Zo willen we ervoor zorgen dat nog meer wedstrijden plezierig en prettig verlopen."

Misdragen

Een ouder (van de thuispartij, daartoe uitgenodigd door een trainer/coach) haalt voor de wedstrijd de bijbehorende kaart bij het secretariaat. Op de kaart staat dat hij de scheidsrechter helpt, adviseert en indien nodig ook kan ingrijpen. Het is de bedoeling dat de begeleider ouders, trainers of leiders aanspreekt als ze zich misdragen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Zo gaat de begeleider scheidsrechter werken. © Gemeente Tilburg

In samenwerking met de lokale voetbalclubs werkt de gemeente al jaren aan meer respect en sportiviteit op de velden. Komend weekend, als de competities weer starten, vragen de verenigingen hier weer aandacht voor  tijdens de aftrap van het Positief Voetbalklimaat Tilburg.

Tilburg e.o.