Volledig scherm
EPA

'Justitie blaast zaak Satudarah op'

* UPDATE 17.56 UUR * BREDA - Justitie blaast de strafzaak tegen de kopstukken van motorclub Satudarah enorm op. Dat zei Mark Dunsbergen, advocaat van de Tilburgse vice-president Bjorn E., woensdagochtend in de Bredase rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag acht jaar cel tegen de 37-jarige E., die wordt gezien als de man die leiding gaf aan de productie van synthetische drugs. ,,Maar in anderhalf jaar tijd heeft de politie niet één werkend drugslaboratorium kunnen vinden", sprak Dunsbergen. Op enkele plaatsen zijn wel jerrycans met resten van chemicaliën gevonden, maar daar zat dan weer geen DNA van E. op. De strafeis van acht jaar noemde Dunsbergen 'exorbitant hoog'.

Schoon schip
E. zit momenteel al een straf van acht jaar uit die hij in Zweden kreeg hij opgelegd voor drugshandel. Op de eerste dag van het proces zei hij dat hij schoon schip wilde maken met zijn criminele leven. ,,Geef hem dan ook die kans", sprak Dunsbergen. Hij voegde daar nog aan toe dat de rechtszaak veel te lang op zich heeft laten wachten. ,,Precies vijf jaar geleden werden de verdachten aangehouden. We vieren vandaag een lustrum, maar het is geen feest. De redelijke termijn van twee jaar is royaal overschreden. Dat moet ook leiden tot een lagere straf."

Later op de dag voegde Erik Thomas, advocaat van Satudarah-president Angelo M., daar aan toe dat justitie veel te veel blind vaart op de afgeluisterde telefoongesprekken. Hij kwam met jurisprudentie waaruit zou blijken dat het Openbaar Ministerie daar ook in deze zaak veel te makkelijk conclusies aan verbindt. Want in werkelijkheid, zo betoogde Thomas, is Tilburger M. zeker niet de leider van het criminele netwerk waar justitie hem voor houdt.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.