Volledig scherm
© Stock

Justitie eist 100.000 euro en voorwaardelijke celstraffen tegen Tilburgse autoverhuurder: 'Ze verhuurden aan Satudarah'

TILBURG - Justitie heeft maandag voorwaardelijke celstraffen van 8 maanden tot een jaar en boetes tot een ton geëist tegen drie Tilburgers. De familie B. vormde de directie van een lokale vestiging van autoverhuurbedrijf Hertz. Het openbaar ministerie verdenkt ze van witwaspraktijken, waarbij leden van Satudarah betrokken zouden zijn.

Het onderzoek richtte zich op de administratie van het bedrijf, dat geleid werd door een 48-jarige vrouw en haar 49-jarige broer en hun 71-jarige vader. Leden van motorclub Satudarah zouden in twee jaar tijd voor tonnen aan auto's gehuurd hebben en dat contant hebben afgerekend. Het moederbedrijf van Hertz wilde daar niets mee te maken hebben en besloot zelf de deuren van het filiaal aan de Enschotsestraat te sluiten.

In de tenlastelegging staan tien financiële transacties vermeld, samen goed voor ruim 200.000 euro. Justitie ging eerder uit van een veel hoger bedrag dat zo witgewassen zou zijn.

De Tilburgers (48, 49 en 71 jaar oud) werden in februari 2017 opgepakt. Ze zaten korte tijd vast.   

Vergunningplicht

Dat Hertz Nederland zelf besloot om het Tilburgse filiaal te sluiten oogstte destijds lof van burgemeester Noordanus en de Bovag. Tilburg kent sinds september 2017 een vergunningplicht voor autoverhuurbedrijven. Zo wil de gemeente malafide bedrijven weren. Volgens justitie en politie gebruiken criminelen huurauto's om bijvoorbeeld wapens en drugs te vervoeren. Tweederde van de autoverhuurbedrijven in de stad is inmiddels gestopt.

Hertz heeft een nieuwe vestiging aan de Ringbaan Noord geopend. 

Het landelijk opererende autoverhuurbedrijf KAV, met een vestiging in Tilburg, weigert om diverse redenen te voldoen aan de vergunningplicht en vecht het besluit bij de rechter aan.

De rechtszaak tegen de drie Tilburgers dient bij de rechtbank in Zwolle en gaat dinsdag verder. Dan komt de verdediging aan het woord.

Tilburg e.o.