Volledig scherm
De politie doet onderzoek in de flatwoning. © Jules Vorselaars / JVMedia

Justitie eist 30 jaar cel tegen verdachte van doodsteken Tilburgse Thérèse Hiwat

* UPDATE 13.28 uur * TILBURG - De 20-jarige verdachte van de moord op de Tilburgse Thérèse Hiwat heeft dinsdag een celstraf van dertig jaar tegen zich horen eisen. De rechtbank in Breda buigt zich de hele dag over de moord op de 68-jarige vrouw, die in april 2015 dood werd gevonden in haar flat aan de Bartokstraat. Lees ook het live-verslag van René van der Lee terug.

De officier van justitie eiste de maximale straf tegen de man. ,,Levenslang mag ik niet eisen. De maximale tijdelijke gevangenisstraf is niet alleen passend maar ook noodzakelijk om de maatschappij tegen deze Tilburger te beschermen.” Ook concludeerde zij dat er sprake is geweest van bruut geweld en houdt ze er rekening mee dat de man mogelijk nog eens een gewelddadige inbraak zou kunnen plegen. ,,Iemand die zoiets twee keer doet, kan het ook een derde keer doen. Of nog vaker."

Volgens de officier stapelen de bewijzen tegen de verdachte zich op. Bovendien spreekt de man het bewijs niet tegen. Eigenlijk wilde ze tbs eisen, maar doordat de verdachte niet meewerkte aan onderzoek, hebben deskundigen ook geen stoornis bij hem kunnen vaststellen.

Jeugdstrafrecht
In reactie op de eis, pleit de advocaat van de man voor de toepassing van het jeugdstrafrecht. Daarmee zou een straf van dertig jaar onmogelijk zijn. De advocaat verzocht de rechter dit al aan het begin van de zitting, omdat de man inbraken heeft gepleegd toen hij nog minderjarig was. De rechter ging echter niet in op dat verzoek. Daarnaast lichtte de advocaat toe waarom de man zwijgt over de zaak: 'Iedereen vindt dat ik toch al schuldig ben, waarom zou ik nog iets zeggen', aldus de verdachte volgens zijn advocaat. Ook wil de advocaat dan zijn cliënt wordt vrijgelaten, vanwege 'gebrek aan bewijs'.

Woningoverval
Thérèse Hiwat werd in april 2015 in haar flat in de Bartokstraat met messteken om het leven gebracht. Politie en justitie zien de 20-jarige man als verdachte. Hij woonde in dezelfde flat en wordt ook nog verdacht van een woningoverval op een Turks echtpaar dat eveneens aan de Bartokstraat woonde. Tijdens de laatste voorbereidende zitting bleek dat op kleding en spullen in de flat van Hiwat dna van de verdachte is aangetroffen.

De verdachte, die woensdag 21 wordt, heeft tot nog toe beide zaken ontkend. Justitie klaagt de man aan voor doodslag, niet voor moord.

Details
Bij de behandeling van de zaak kwamen direct details van de moord naar voren. Hiwat werd op de desbetreffende dag in haar woonkamer gevonden, liggend in een plas bloed. Ze bleek 41 steekwonden te hebben, ook in het gezicht. De verdachte zou haar hebben vastgebonden en haar pinpas, iPad en sieraden hebben gestolen. Hij was de woning binnengekomen door via de balkons naar boven te klimmen. Waarschijnlijk overviel hij haar in de slaapkamer en kwam zij na een worsteling met haar hoofd op een vaas terecht.

Uit gegevens van de politie blijkt dat op de jas van de verdachte het bloed van Hiwat is gevonden. Ook werd zijn dna gevonden op een koffertje in de logeerkamer van de vrouw.

Andere inbraak
Bij de andere inbraak aan de Bartokstraat, in december 2015, zou de man een bejaard echtpaar hebben mishandeld. De man van het stel liep gebroken ribben, een klaplong en oogletsel op. Hij werd bij de overval vastgebonden met tie-rips en lag twee dagen op de intensive care.

Getuigenverklaring
Zowel de zoon van Thérèse Hiwat als de schoondochter van het oudere echtpaar lazen een getuigenverklaring voor. ,,Mijn schoonouders zijn verhuisd. Ze hebben nog steeds last van nachtmerries", vertelde de schoondochter. ,,Van ons mag de verdachte levenslang krijgen, dat hebben wij ook." De 20-jarige man beriep zich echter op zijn zwijgrecht. ,,Jouw zwijgen maakt deze laffe daad nog moeilijker te verteren", reageerde de zoon van Hiwat.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.