Volledig scherm
De politie voerde vrijdagavond een verkeerscontrole uit naar aanleiding van een feest van Satudarah.

Justitie eist drie ton van Tilburgse Satudarah-leider

* UPDATE 13.00 uur * TILBURG - Justitie vordert bijna drie ton van de Tilburgse Satudarah-president Angelo M. Dat bleek maandagochtend tijdens de start van het proces in de rechtbank van Breda.

Behalve Angelo M. staan de komende weken nog dertien verdachten terecht. Justitie denkt dat de mannen synthetische drugs maakten. Behalve Angelo M. staat ook zijn broer Xanterra terecht. Beiden bekleden leidinggevende functies bij motorclub Satudarah. Justitie denkt dat ze samen met een aantal mannen uit Litouwen jarenlang drugs produceerden en verhandelden.

Op de eerste dag van het proces waren slechts twee verdachten aanwezig. Behalve Angelo M. was ook Tilburger Bjorn E. er. Hij is vorig jaar in Zweden veroordeeld tot acht jaar cel voor handel in cocaïne. Maandag bleek dat E. eerder al veroordeeld is voor drugszaken in Noorwegen en Nederland. Net als Angelo M. beriep E. zich de hele dag op zijn zwijgrecht. Pas op het einde van de zitting zei hij dat hij zijn leven wilde beteren. Volgens justitie was E. de man die de synthetische drugs maakte in de drugslaboratoria. Justitie vordert 68.000 euro van hem.

Het proces gaat dinsdag verder. De rechtbank heeft in totaal tien zittingsdagen gereserveerd. Justitie maakt waarschijnlijk op 28 november bekend wat voor straffen ze gaat eisen tegen de verdachten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.