Volledig scherm

Justitie: Litouwers hielpen Satudarah met maken drugs

* UPDATE 14.30 UUR * TILBURG - Een clubje in Weert wonende Litouwers hielp de leiders van motorclub Satudarah bij het maken van synthetische drugs. Het Openbaar Ministerie probeerde vrijdag tijdens een rechtszaak in Breda bewijs aan te leveren voor die stelling.

Op de vijfde dag van het proces tegen Satudarah stonden de Litouwers centraal. Hun leider, die weer in Litouwen is gaan wonen, liet maandag verstek gaan in Breda. Komende maandag, als justitie bekend maakt wat voor straffen ze eist tegen alle verdachten, zal hij er wel zijn, zo beloofde zijn advocaat Bas Kurvers.

Flink verdiend
Volgens justitie hebben de Litouwers flink verdiend aan de handel in synthetische drugs. Bij een inval op 30 november 2011 werden in de kelder van een woning in Weert jerrycans met amfetamine en spullen die gebruikt worden in een drugslaboratorium gevonden. De bewoner van het huis werd later aangehouden in Engeland. Hij bleek 45.000 Britse ponden bij zich te hebben. Volgens politie was dat de opbrengst van de partij drugs die hij verkocht had.

In de woning van de man werd ook nog 52.800 euro gevonden. Ook zijn vrouw is verdachte, zij zou hand- en spandiensten hebben verleend aan haar man. Justitie gaat in elk geval het geld terugvorderen.

Dominante rol
Vrijdagmiddag moest ook Xanterra M., de drie jaar oudere broer van Satudarah-leider Angelo, opdraven in de rechtbank. Justitie denkt dat de twee broers een dominante rol hebben gespeeld in de drugshandel en verwijt hen beiden het lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de duidelijkheid: daarmee wordt niet de motorclub bedoeld, maar het netwerk dat zich met het produceren en verhandelen van de synthetische drugs zou hebben bezig gehouden.

Xantera M. wenste vrijdagmiddag verder niets te verklaren.

BD-verslaggever René van der Lee was bij de zaak aanwezig. Lees het verloop van de zaak terug in tweets.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.