Volledig scherm
SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt aan twee ministers schriftelijke vragen over de chroom-6-zaak in Tilburg. © Jasper van Dijk. ANP

Kamervragen over Tilburgs chroom-6-schandaal

DEN HAAG/TILBURG - Over het Tilburgs chroom-6-schandaal worden Kamervragen gesteld door de SP. De fractie wil onder meer weten welke maatregelen de NS rond chroomverf heeft genomen en waarom de Arbeidsinspectie in Tilburg niet heeft ingegrepen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de onthullingen in het Brabants Dagblad van zaterdag zeer 'schrijnend'. Hij vraagt zowel de minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, als die van Infrastructuur en Milieu, Cora van Nieuwenhuizen, om opheldering. Uit onderzoek van het BD blijkt dat NS-dochter NedTrain en de gemeente Tilburg door nalatigheden de gezondheid van honderden werklozen in gevaar hebben gebracht. Zij moesten treinen schuren waarop chroom-6-houdende verf bleek te zitten.

Van Dijk wil bijvoorbeeld weten of het klopt dat de NS zich eind jaren 70 al bewust was van de gevaren van chroom-6-houdende verf. ,,Zo ja, waarom werden geen maatregelen genomen?" Andere vragen zijn: ,,Waarom greep de Arbeidsinspectie niet in nadat er klachten binnenkwamen?" En: ,,Kunt u garanderen dat werknemers - die nu nog in aanraking komen met chroomverf - geen enkel risico meer lopen?"

Van Dijk, die de vragen samen met twee andere SP-Kamerleden stelt, verdiepte zich eerder in de chroom-6-affaire bij Defensie. Hij ziet veel overeenkomsten met de Tilburgse zaak. Bij Defensie is een coulanceregeling ingesteld. De uitkeringen lopen uiteen van 3.000 tot 15.000 euro.  Van Dijk vindt dat er ook voor medewerkers van tROM in Tilburg een coulanceregeling moet komen. Zij moeten het tot nu toe doen met een gebaar van de gemeente, die twee jaar op rij 385 euro overmaakte, de hoogte van het eigen risico bij de zorgverzekering. Ook volgend jaar kunnen de oud-tROM-medewerkers dat bedrag tegemoet zien.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.