Volledig scherm
In het gebouw van de voormalige sociale dienst werd onlangs nog een rondleiding georganiseerd. © Jan van Eijndhoven

Karakteristieke soos maakt plaats voor woongebouw

TILBURG - Op de plaats van de voormalige sociale dienst komt alsnog een woongebouw. Eigenaar Bak Beheer en ontwikkelaar Cordeel hebben na een selectie het Rotterdamse Bureau Mei Architects en Planners uitverkoren om dat te ontwerpen.  

,,We zijn er heel blij mee, Tilburg is een stoere stad, we gaan een gebouw maken dat daarbij past", zegt directeur Robert Winkel. De opdracht is fors: 17.000 vierkante meter wonen, zeker 150 appartementen in verschillende maten. 

De uitdaging is volgens Winkel vooral een gebouw te maken dat zowel goed aansluit op de maat en schaal van de Spoorzone als van de kleinschalige bebouwing van de Besterdring en de wijk Theresia. ,,We gaan hierover nu in workshops met gemeentelijke afdelingen de mogelijkheden verkennen. Maar we willen gauw ook met de buurt in overleg."

Debat

De woningen gaan in de verhuur in het midden-segment, zegt Michael Bak van eigenaar Bak Beheer. Aan zulke woningen is in Tilburg grote behoefte. De eigenaar sloot in 2013 al een licentie-overeenkomst met Habidrome, het woonconcept voor babyboomers dat bekend werd van 'de gouden keien'. Dat is echter van de baan. 

Over het oorspronkelijke ontwerp van Jac van Oers - vol verwijzingen naar treinen en het spoor - is de afgelopen jaren debat ontstaan. Tijdens de jongste dag van de architectuur was er nog een rondleiding. ,,Reuzejammer als het verdwijnt. Iedereen in Tilburg kent dit gebouw en vindt er wat van", zegt Miriam van den Dries, adviseur van erfgoedvereniging Heemschut. 

Tilburg e.o.