Volledig scherm
© Marie-Thèrése Kierkels/BeeldWerkt

Kees komt blij zijn bed uit voor zijn vak

GOIRLE/TILBURG - Meubelmaker of automonteur, wie met zijn handen wil werken kan van het Ambachtshuis een zetje in de goede richting krijgen. „Want ambachtslieden blijven nodig.

‘Uurstaten invullen.” Over het antwoord hoeft Kees Smulders nog geen seconde na te denken. Dát, zegt hij, is het moeilijkste aan zijn baan. Werken met de handen is wél zijn ding. Dat doet de Tilburger sinds bijna een half jaar bij Autoschade Cleijsen in Goirle. Stap voor stap leert hij daar de kneepjes van het vak.

Bedrijfseigenaar Jan Cleijsen uit Riel ziet daar op toe. Meester en gezel, zo zou je de relatie van de twee kunnen noemen. Kees is 33. Twee jaar lang zat hij thuis op de bank, na eerdere jobs die niet bestendig waren. Zijn voorlaatste baantje bestond uit servetjes in een machine duwen. „Ik werd gek in mijn hoofd”, zegt hij. „Ik dacht: zo wil ik niet door. Met werken is niks mis. Maar ik wil wel elke dag met een vrolijk gezicht m’n bed uit komen.”

Dat lukt nu goed. In de werkplaats van Cleijsen hoort hij er helemaal bij. Met behoud van uitkering kon hij er terecht, door bemiddeling van het Ambachtshuis Brabant. Dat heeft sinds vorig jaar ook een kantoortje in Tilburg. Het probeert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toekomstkansen te geven door het leren van een vak ‘met de handen’.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.