Volledig scherm
Burgemeester Noordanus vertrekt per 1 oktober © john Schouten / pve

Keus Tilburgemeester wordt mannenzaak

TILBURG - Vrouwen Ontmoeten Vrouwen mogen pleiten voor een vrouwelijke burgemeester, de keuze wordt een mannenzaak. Laat de heren zich daarvan bewust zijn, zo luidt de oproep uit de achterban.  

Tien van de 12 leden van de Vertrouwenscommissie zijn mannen, zij worden ook door vooral heren ondersteund. ,,ik heb het volste vertrouwen dat vrouwen zich door dit mannenbolwerk niet laten afschrikken om te solliciteren", zei Stefanie Vatta (D66) maandag in de raadscommissie, ,,maar ik zeg: let op je taalgebruik en keuzes. Mensen zijn geneigd diegene te kiezen die het meest op ze lijkt." 

De meeste partijen willen 'de beste kandidaat'. GroenLinks pleit ervoor in alle teksten te spreken van 'zij en waar zij staat kan ook hij gelezen worden'. Het CDA wil 'genderneutrale taal'. ,,Spreek niet van een zakenman maar van een zakelijke instelling", aldus Joost van Puijenbroek. 

Waarom D66 zelf geen vrouw afvaardigt? Vatta: ,,De meerderheid koos ervoor onze fractievoorzitter af te vaardigen." De vrouwelijke leden zijn Francy van Iersel (fractievoorzitter SP) en Evelien Kostermans (pas enkele maanden raadslid GroenLinks). 

De VVD en GroenLinks hekelden het feit dat alle vijf eenpitters in de commissie zitten. ,,Er spreekt wantrouwen uit", zei Cecile Franssen (VVD). Ze vreest 'een Poolse landdag'.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.