Volledig scherm

Kopstukken van No Surrender en Satudarah samen voor de rechter (stelling)

BREDA/ TILBURG - Enkele kopstukken van motorclubs Satudarah en No Surrender staan maandag gezamenlijk voor de rechter in Breda. Het proces, dat pas volgend jaar inhoudelijk op gang zal komen, volgt op de politie-inval van 30 november 2011 in het Tilburgse clubhuis van Satudarah, toen nog gevestigd aan de Piushaven. Bij die actie in Tilburg vond de politie een raketwerper, vier kilo synthetische drugs en enkele tienduizenden euro’s.

In Breda staan maandag vijftien verdachten terecht. Justitie legt hen onder meer illegaal wapenbezit, handel in drugs en witwassen ten laste. Van de vijftien verdachten zit er één vast in Zweden, de vicepresident van Satudarah Tilburg. Deze 36-jarige man werd daar vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld vanwege cocaïnehandel.

Tot de andere verdachten behoren onder meer de twee Molukse broers die eerder dit jaar te zien waren in de aan Satudarah gewijde documentaire One Blood. Beiden spelen een vooraanstaande rol in de motorclub.

No Surrender
Onder de verdachten zijn ook drie Litouwers en de voorzitter van het Tilburgse afdeling van No Surrender, de motorclub die in 2013 werd opgericht en veel oud-Satudarahleden telt. Aan de inval in 2011 ging langdurig onderzoek door de nationale recherche vooraf. Justitie liet eerder nadrukkelijk weten dat ze clubs als Satudarah en No Surrender niet kenmerkt als criminele organisaties. Een eerdere poging om op die manier tot een verbod te komen op de Hells Angels liep spaak bij de Hoge Raad.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Cadeautje onder het bladerdak van de Oude Warande: een nocturne van Chopin
    PREMIUM

    Cadeautje onder het bladerdak van de Oude Warande: een nocturne van Chopin

    TILBURG - Pianiste PeiYao Wang knikt goedkeuren. ,,Een mooie plek", zegt ze en ze wijst naar de boomkruinen die de plek in het bos van een bladerdak voorzien. Precies wat ze wil, een intieme plek in de Oude Warande waar de Nocturnes van Chopin die ze gaat spelen goed tot hun recht zullen komen. Ze luistert naar de trein naar Breda die op de achtergrond hoorbaar voorbij raast. Maar dat vindt ze geen probleem. De vogels laten zich immers ook goed horen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.