Volledig scherm
De drie weken oude kuikens in park Tilburg © Martijn Hessels

Kromhoutpark Tilburg rouwt: lastiggevallen babyzwaantjes plotseling overleden

TILBURG – In het water aan het Kromhoutpark in Tilburg zijn woensdag en donderdag veel dode zwanen en eenden aangetroffen. De oorzaak van de massale sterfte wordt op dit moment onderzocht, meldt de gemeente aan het Brabants Dagblad. ,,Aan het begin van de week was er nog geen sprake van vervuild water, maar we zullen opnieuw onderzoek doen", aldus een woordvoerder.

Veel buurtbewoners en bezoekers van de vijver maken zich grote zorgen over het plotse overlijden van de jonge zwaantjes en eenden. ,,Dit is heel verdrietig nieuws voor de buurt”, zegt omwonende José van Aarle tegen deze krant.

Ze loopt twee keer per dag een rondje om de plas. ,,Bezoekers van het park waren zeer begaan met de zwanen. En nu zijn ze er niet meer, heel erg jammer.” In totaal zouden er zeven zwanen en achttien eendjes levenloos uit het water zijn gehaald.

ZIE OOK: Buurt Tilburg: red zwaan van mishandeling door jeugd

Lastiggevallen gezin
Onder de overleden dieren zijn onder andere drie weken oude babyzwaantjes. De dieren en hun ouders kwamen de afgelopen maanden vaker in het nieuws, nadat zij werden lastiggevallen door een groepje jongens.

Deze vandalen zagen het als sport om de broedende zwaan te bekogelen met alles wat voorhanden was. Ze gooiden zelfs een stoeptegel naar de beesten.

Na meldingen door verontruste buurtbewoners zijn door de gemeente hekken geplaatst en hebben omwonenden zelfs extra toezicht georganiseerd.

ZIE OOK: Bekogelde zwaan in Tilburg is nu moeder, kleine kuikentjes maken het goed

Schriftelijke vragen
Lokaal Tilburg heeft als gevolg van de zwanensterfte schriftelijke vragen gesteld. De politieke partij maakt zich zorgen over de waterkwaliteit in het Kromhoutpark en vreest dat er sprake is van een structureel probleem.

Verder vraagt Lokaal Tilburg zich af of er risico’s zijn voor de gezondheid van bezoekers van het park als ze in aanraking komen met 'het besmette water' en de dode dieren. 

ZIE OOK: Miek (58) sprong in vijver Tilburg om stervende babyzwaantjes te redden: 'Ik vind dit zo erg'

Volledig scherm
Het paar en haar kinderen in Kromhoutpark © Martijn Hessels

Tilburg e.o.