Volledig scherm
Een impressie van de toren. Illustratie: Niko de Wit

Kunstenaar heeft plan voor 36 meter hoge uitkijktoren in Tilburgse Spoorzone

TILBURG - Een uitkijktoren van 36 meter hoog met kenmerken van kunstbeweging De Stijl in de Tilburgse Spoorzone. Dat is het idee van kunstenaar Niko de Wit.

De Tilburger wil met deze toren een icoon in de stad maken die refereert naar de Nederlandse kunstbeweging waarvan de eerste ideeën rond 1914/1915 in Tilburg zijn ontstaan uit de vriendschap tussen kunstenaar Theo van Doesburg en Antony Kok, pianist, dichter en medewerker van de Spoorwegen.

Jaren duren
De Wit wil in de toren een permanente expositie van De Stijl en Van Doesburg. Hij heeft het plan bij de gemeente op tafel gelegd, maar er is geen besluit over genomen. De Tilburger realiseert zich dat het jaren kan duren voordat zijn initiatief gerealiseerd zal zijn. De Stijl
Kunsttijdschrift De Stijl is in 1917 in Leiden ontstaan. In het land zijn veel evenementen en exposities die terugblikken op 100 jaar De Stijl. Omdat Van Doesburg zijn ideeën ontwikkelde in Tilburg, hij lag tijdens de Eerste Wereldoorlog gelegerd op de Regte Heide, zijn er ook in Tilburg meerdere, kleinere evenementen en tentoonstellingen. Er zijn ook plannen voor een permanente tekst van Antony Kok in de Spoorzone. In het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van dinsdag een uitvoerig verhaal over de evenementen in de stad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.