Volledig scherm
Broeder Samuel © La Trappe

La Trappe eert broeder Samuël op zijn honderdste geboortedag: 'Heb uw vijand lief, dus ook bier'

BERKEL-ENSCHOT - Hij werd wel het 'lopende logo van het Nederlandse trappistenbier' genoemd, broeder Samuël. Op 15 augustus is het 100 jaar geleden dat Samuël het licht zag. Mooie aanleiding, vinden ze bij La Trappe, om met een excursie op die dag eer te betonen aan de laatste monnik die daadwerkelijk actief was in de brouwerij van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

Een goed doel is aan de excursie ook verbonden: de Blinden Tandem Tocht, waar Broeder Samuël ook nauw bij betrokken was. Deelname aan de eenmalige excursie kost 10 euro. Er wordt een film over het kloosterleven vertoond. Tijdens de rondleiding speelt broeder Samuël de hoofdrol. 

Grootste vijand

Toen hij 77 was, verhaalde broeder Samuël, overleden in 2002, over zijn spirituele band met bier: ,,Vroeger waarschuwde men wel tegen het gebruik van bier. 'Bier is Uwen grootste vijand', zei men. Maar omdat ik in het klooster altijd heb geleerd mijn grootste vijand lief te hebben, heb ik me daar nooit zo door aangesproken gevoeld." Het grootste deel van zijn leven werkte Samuel in het brouwhuis. Eerst in de gistkelder, daarna in de kuiperij, waar hij de houten fusten maakte. Toen Samuël er niet meer werkte, liet hij zich toch nog dagelijks zien in de brouwerij. Hij was de laatste trappist die nog echt bij het productieproces betrokken was.

Niet praten

Samuël kon als geen ander het mystieke en het commerciële rondom trappistenbier verzoenen: ,,Tot aan het Concilie van 1965 mochten we niet praten. Officieel dan toch. Maar ja, er waren soms van die momenten dat het écht moest. Wanneer er in de brouwerij iets misging, bijvoorbeeld. Met gebaren alleen lukte het je echt niet aandacht te trekken. Geen hond die naar je luisterde. Noodgedwongen vielen er dan wel eens paar woorden. Was ook niet meteen een doodzonde. Wanneer je je mond had gehouden, zoals eigenlijk strikt was voorgeschreven, ging wel een deel van de productie naar de vaantjes. En dat zou echt doodzonde zijn geweest. We deden in onze tijd wel aan monnikenwerk, maar het moest uiteindelijk wel rendement opleveren."

Tilburg e.o.