Volledig scherm
De voormalige sociale dienst. © Jan van Eijndhoven

Laatste hoop behoud Blauwe Gebouw vervlogen: u moet zich schamen!

TILBURG - ,,De commissie moet zich schamen!". De initiatiefgroep behoud Blauwe Gebouw zag woensdagochtend het laatste sprankje hoop vervliegen. De Omgevingscommissie wijst het verzoek af om de voormalige sociale dienst alsnog aan te wijzen als monument.

De commissie erkent dat het om een uniek en markant gebouw gaat, maar wijst om een aantal redenen het verzoek van Bond Heemschut af. Het gebouw is in slechte staat en het Rijk en de gemeente hebben nog geen beleid om gebouwen van na 1970 te beschermen. 

Bovendien verstoort deze op zich zelf staande creatie van Jacques van Oers het verhaal van de NS-Werkplaats dat hier volgens de commissie moet domineren. ,,Er is een kans om hier iets bijzonders te maken wat de hele plek verbetert", stelde de nieuwe voorzitter Christine Vanderheyden. 

Steunuitkering

Woody Huitema, die zich met andere inzette voor het behoud van het gebouw, greep als toeschouwer de kans zijn hart te luchten. ,,U moet zich als commissie  schamen!", sprak hij. Dat het gebouw er slecht aan toe is, is volgens hem geen argument: voor bestaande werkplaatsgebouwen is dat niet anders, maar de gemeente 'gooit er miljoenen tegenaan' om ze op te knappen. ,,U kijkt niet naar hoe dit leeft. Menig Tilburger kreeg hier zijn eerste steunuitkering. Veel mensen vinden het lelijk, veel mensen hebben het ook in hun hart gesloten."

De commissie adviseert wel een aantal glaskunstwerken uit het gebouw een nieuwe plek te geven, bij voorbeeld in de nieuwbouw. De gemeente moet bovendien een visie ontwikkelen op jonge monumenten. Recent droegen B en W 50 nieuwe monumenten voor uit de periode 1945-1970. In de loop van dit jaar volgen nog 50 vooroorlogse monumenten. ,,De periode na 1970 kan op z'n vroegst in 2020 aan bod komen", zei gemeentelijk monumentendeskundige Joost op 't Hoog. 

In opdracht van eigenaar Bak Beheer van het Blauwe Gebouw werken Mei Architects momenteel een een nieuw plan. Wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone) zegde de raadscommissie toe of dit wel kleinschaliger kan worden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.