Volledig scherm
Een sticker van legionellapreventie op een brandslangkast in een kantorenpand. © Koen Suyk/ANP Xtra

Legionella aangetroffen in rioolzuivering Tilburg

UPDATETILBURG - In de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tilburg is de legionellabacterie aangetroffen. Waterschap De Dommel heeft maatregelen genomen om de kans op verspreiding te minimaliseren.

De legionellabacterie is aangetroffen bij een halfjaarlijkse controle. Het waterschap heeft in nauw overleg met de GGD gekeken naar de nodige maatregelen. Zo zijn de warmwaterzuiveringsbassins afgedekt, de beschermingsmaatregelen voor de medewerkers, die sowieso altijd al met mondkapjes op werken, zijn aangescherpt en uit voorzorg zijn voor de rest van het jaar alle excursies naar de zuivering geschrapt.

De GGD heeft de afgelopen tijd wel enkele meldingen gekregen van patiënten met legionella in de regio Tilburg, maar het waterschap denkt dat de bron niet ligt bij de waterzuiveringsinstallatie. De patiënten wonen daar te ver van af. Volgens de GGD is het medische risico van de legionella in de waterzuivering klein en zijn de genomen maatregelen bij de waterzuivering puur uit voorzorg. ,,De kans is veel groter dat je het oploopt in de sauna of onder de douche”, aldus een woordvoerder van het waterschap.

Legionella wordt vaker bij routinecontroles aangetroffen in waterzuiveringsinstallaties. In Tilburg is het echter nog nooit gebeurd. Eerder is het wel in Boxtel voorgekomen bij een waterzuivering die niet van het waterschap is. Door de bassins af te dekken, wordt de kans op verneveling, wanneer de legionellabacterie vooral gevaarlijk kan zijn, voorkomen. De Tilburgse waterzuivering blijft gewoon in bedrijf.

Tilburg e.o.