Volledig scherm
Een sticker van legionellapreventie op een brandslangkast in een kantorenpand. © Koen Suyk/ANP Xtra

Legionella, wat is dat ook alweer?

DEN BOSCH - Het klinkt als een historisch verschijnsel, de Legionalla- of de Veteranenziekte. Vernoemd naar de eerste gerapporteerde uitbraak in 1976, toen zich onder oud-strijders van het Amerikaanse Legioen in Philadelphia een grote epidemie van longontsteking voordeed. De laatste jaren lijkt de ziekte echter steeds vaker voor te komen.

Vijf vragen én antwoorden over Legionella:

Wat is Legionella:
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (Legionellose). De twee ziektebeelden die Legionella kan veroorzaken zijn de Veteranenziekte (Legionellapneumonie), een ernstige vorm van longontsteking en Pontiac fever, een griepachtige aandoening.

Hoe kun je besmet raken met Legionella: 
Iemand kan eigenlijk alleen besmet worden met de bacterie door hem in te ademen. Het drinken van besmet water levert geen besmettingsrisico op. Ook kan iemand met Legionellose geen anderen besmetten.

ZIE OOKMeer legionellaslachtoffers, drie doden uit Brabant

Volledig scherm
Na een piek in 2010 loopt het aantal meldingen sindsdien weer gestaag op. Het merendeel van de besmettingen wordt in Nederland opgenomen. © RIVM

Hoe kun je Legionella herkennen:
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting. Als er wel ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na de besmetting. De ziekte begint meestal met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, gevolg door een droge hoest. Zet de ziekte door tot  een longontsteking, dan kunnen daar hoge koorts,  kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de ademhaling,  verwardheid of een delier en soms last van hoofdpijn, braken en diarree op volgen.

Waar loop je het meeste risico op Legionella:
De bacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is kan legionella soms erg snel groeien. Legionella-longontsteking komen daarom 's zomers vaker voor dan in de winter. Ook na hevige regenval na een relatief warme periode steekt het vaker de kop op.

Volledig scherm
Tijdens controles op legionella wordt in douches onder meer de temperatuur gemeten. © Leon Krijnen

Bij douchen, sproeien of het gebruik van een whirlpool met Legionella kan iemand ook kleine druppeltjes water inademen en besmet raken.  De legionellabacterie wordt ook gevonden in grond, bijvoorbeeld potgrond. Wanneer daar kleine deeltjes van worden ingeademd kan iemand besmet raken. Hoe vaak dit op deze manier gebeurd is, is nog niet helemaal duidelijk.

Hoe kun je Legionella voorkomen: 
 Stel je boiler of combiketel af op tenminste 60 graden. Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen. Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. 

Bedrijven moeten bijvoorbeeld regelmatig hun leidingennetwerk laten doorspoelen om de groei van legionellabacteriën op plekken met stilstaand water tegen te gaan. Instellingen met het grootste besmettingsrisico als ziekenhuizen, sauna's, sporthallen en zwembaden moeten regelmatig hun leidingen laten controleren. 

Bron: RIVM 

Tilburg e.o.