Volledig scherm
Tara van der Heijden en haar moeder Corinne. © Roy Lazet

Leijpark Tilburg: 'Veel misvattingen over comazorg'

TILBURG - ,,Nee, het gaat niet zoals in de films. Uw kind wordt nooit meer helemaal de oude." De specialisten in het revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg moeten het vaak zeggen tegen ouders van patiënten. ,,Er zijn veel misvattingen over de comazorg", merkt fysiotherapeut Ronald Peijnenburg.

,,Als je kind beweegt of de ogen open heeft betekent dat niet per se dat hij of zij ook bij bewustzijn is. Het is een lange weg waarbij je kind altijd in meer of mindere mate gehandicapt blijft."
De specialisten van Leijpark (vooraanstaand revalidatiecentrum op het gebied van comazorg) merken steeds vaker dat ouders van patiënten behoefte hebben aan meer informatie over het revalidatietraject waar zij in belanden. Leijpark is het enige centrum in Nederland werkt met vroege intensieve neurorevalidatie. Het is ook daarom dat informatie wat beperkt is. ,,Online is vaak verkeerde of beperkte info te vinden maar ook collega's in andere ziekenhuizen weten niet altijd precies wat wij doen", merkt Peijnenborg.

Niet uit te leggen volgens hem en daarom is hij samen met collega Emily Zuiderwijk begonnen met een boek. Een bundel verhalen van ouders van patiënten die in Leijpark gerevalideerd hebben. Een inkijkje in het leven van zo'n twintig families met kinderen tot 25 jaar die door ziekte of een ongeluk hersenletsel opliepen.
Hun ervaringen moeten steun en informatie geven aan ouders die voor het eerst het revalidatiecentrum binnenlopen. Hoe verliep de revalidatie? Hoe ziet de toekomst er uit? Een eerlijke inkijk die de misvattingen grotendeels zouden moeten wegnemen bij ouders. ,,De oude worden ze misschien niet meer, we kunnen wel heel dichtbij komen", aldus Peijnenburg.

Uren zoeken
Het boek 'Mijn kind in coma' is er nu nog niet. Leijpark zoekt nog sponsoren voor het uitvoeren van de laatste details. Maar was het eerder geweest, dan had het de moeder van Tara van der Heijden een hele hoop tijd gescheeld. Corinne van der Heijden zocht uren naar informatie over comazorg na het ongeluk van haar tienerdochter. Tara belandde in coma nadat zij vorig jaar oktober werd geschept door een vrachtwagen op een kruispunt in Engelen. ,,Als ik zo'n boek had kunnen lezen, dan had ik bijvoorbeeld geweten dat er heel veel geduld bij komt kijken. Het zijn allemaal kleine stapjes."

Meer lezen over hoe het met Tara is na haar ongeluk? Het interview met haar en haar moeder Corinne is te lezen in het Brabants Dagblad van donderdag 3 november.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.