Volledig scherm
© Erna Lammers

Levenslang voor Tilburger en 28 jaar voor zijn Brakelse vriendin voor moord op makelaar

* UPDATE 17.58 uur * TILBURG/ANTWERPEN - De 29-jarige Tilburger die in oktober 2011 de Belgische makelaar Gunther Haagen vermoordde, krijgt een levenslange gevangenisstraf. Zijn 26-jarige ex-vriendin, oorspronkelijk afkomstig uit Brakel, krijgt 28 jaar gevangenisstraf. Het Hof van Assisen in Antwerpen heeft die straf aan het einde van maandagmiddag uitgesproken.

De 26-jarige Tessa en de 29-jarige Manuel werden vrijdag al schuldig bevonden aan de moord op makelaar Haagen, die door 54 messteken om het leven kwam. De uit twaalf Belgische burgers bestaande volksjury had dat vrijdag al kenbaar gemaakt. In samenspraak met de professionele rechters van het Antwerpse Hof van Assisen werd maandag de strafmaat bepaald: de moord op de makelaar was voor het duo het sluitstuk van een periode vol drank en drugs. De twee gebruikten alle drugs die ze maar in hun handen konden krijgen en als het geld op was, gingen ze op rooftocht. Ook in West-Brabant kwam het tot enkele gewelddadige overvallen.

Geen goede verklaring
Bij de overval op makelaar Haagen, die hen 's avonds een te koop staande woning wilde laten zien in het net over de grens bij Tilburg gelegen dorp Weelde, hadden ze het gemunt op zijn Range Rover. Maar vooraf hadden ze bepaald dat de 38-jarige Haagen de overval niet mocht overleven. Waarom dat zo was, daar hadden ze tijdens het proces geen goede verklaring meer voor. Na de moord op Haagen reisde Tessa met de trein naar haar in Brakel wonende ouders en ging Manuel met een Tilburgse vriend naar de ouders van Haagen. Die kregen te horen dat hun zoon ontvoerd was en dat er 25.000 euro losgeld nodig was. Uiteindelijk vertrokken de twee met de Mercedes van vader Haagen en een hoeveelheid sieraden van moeder Haagen. De Tilburgse 'meeloper' is veroordeeld tot vijf jaar cel.

Straffen
De ouders van Haagen vertelden vorige week in de rechtbank dat hun leven verwoest is sinds de moord op hun zoon. De twee Tilburgse verdachten zeiden erg veel spijt te hebben van hun daden. "Ik heb dingen gedaan die horen bij een monster. Zo moet u mij ook straffen", zei Manuel vorige week tegen de rechters en de jury.

Anders dan in Nederland, waar levenslang ook echt levenslang betekent, kan een tot levenslang veroordeelde in Belgie, na vijftien jaar vragen om gratie. In de meeste gevallen wordt zo'n verzoek ook gehonoreerd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.