Volledig scherm
Schrijfster Lieke Marsman wordt bijgepraat door Geert Mentink over vervuilde grond in de stad © Beeld Werkt

Lieke leert Tilburg langzaam kennen: ze weet al hoe vuil de grond is

TILBURG - Schrijfster Lieke Marsman is een weekje in de stad. Maandag arriveerde ze en ze praat alle dagen met inwoners van Tilburg over hun stad. De auteur is gast van literair festival Tilt en als ze straks weer thuis is in Amsterdam schrijft ze een gedicht op basis van haar ervaringen in Tilburg.

Ze is geïnteresseerd in de historie van de textiel in de stad, een grote bedrijfstak die in een periode van twintig jaar grotendeels uit Tilburg  verdween, maar overal  zijn sporen achterliet. 

In haar recente roman 'Het tegenovergestelde van een mens' is de hoofdpersoon gefascineerd door klimaatverandering. Het is een thema dat de schrijfster boeit. Daarom is het niet verwonderlijk dat ze deze week het milieu in de stad onder loep neemt. Woensdagochtend wandelde ze met Geert Mentink door de Spoorzone en liet zich bijpraten over de bodemvervuiling in de stad. 

Waar ooit bedrijvigheid was is vervuiling", legde de deskundige uit. ,,Tilburg heeft een grove ondergrond waardoor de verontreiniging gemakkelijk verspreidt. Zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zinkassen, het is een diffuse vervuiling. Bij werkzaamheden moet daarmee rekening worden gehouden. Bij elke schop die de grond in gaat, ook bij de verbouwing van de LocHal." 

Voor de volksgezondheid is geen gevaar, vertelde Mentink aan de schrijfster.

Marsman reed ook door Reeshof. De sfeer daar fascineert haar. ,,Een wijk zoals er zoveel zijn in Nederland. Zelf ben ik  in zo'n wijk opgegroeid. Ik zag zwarte huizen in Reeshof, duister en de straten waren leeg. Ik hou van die doordeweekse sfeer. Als schrijver kan ik daar iets mee."

Lieke Marsman treedt zaterdag op tijdens festival Tilt in De NWE Vorst. Daar wordt ze geïnterviewd en ze heeft een programma met de band I am Oak. 

In het Brabants Dagblad van donderdag - editie Tilburg - een artikel over de eerste ervaringen van Lieke Marsman in Tilburg. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.