Volledig scherm
© anp

Lokfiets leidt tot daling van aangiften fietsdiefstal, blijkt uit Tilburgs onderzoek

TILBURG – Uit onderzoek van Ben Vollaard en Bram Berhitu van Tilburg University blijkt dat de inzet van lokfietsen leidt tot een sterke daling van het aantal aangiften van fietsdiefstal.

Gemiddeld genomen gaat het aantal aangiften na de inzet van lokfietsen met 40 procent omlaag. Deze daling houdt tenminste een jaar aan. Lokfietsen zijn voorzien van een onzichtbaar ingebouwd ‘track-and-trace’-systeem. De politie kan zo de fietsen volgen. De lokfietsen zijn bij fietsdieven gewilde modellen.

Het is de eerste keer dat het diefstalverlagende effect van de lokfietsen is onderzocht. Het was tot nu toe alleen bekend dat lokfietsen regelmatig tot aanhoudingen leiden. Ze kunnen ook echter extra diefstal uitlokken door daders die niet weten dat de lokfietsen worden ingezet. Daarom is gekeken naar het uiteindelijke effect op de fietsdiefstal en niet alleen naar het aantal opgepakte dieven.

Oorzaak

Lokfietsen schrikken dieven af. Mogelijke daders zien af van fietsdiefstal zodra de inzet van lokfietsen bredere bekendheid krijgt. Het oppakken van dieven heeft minder effect, omdat fietsdieven eerder een geldboete dan een gevangenisstraf krijgen.

Aanpak

De voor het onderzoek gebruikte gegevens zijn gebaseerd op aangiften van fietsdiefstal bij de politie. Het daadwerkelijk aantal gestolen fietsen ligt hoger, omdat niet van alle gestolen fietsen aangifte wordt gedaan. Er wordt vooral aangifte gedaan van diefstal van relatief jonge, verzekerde fietsen. 

Het onderzoek is gebaseerd op gedetailleerde gegevens over de inzet van lokfietsen in veertien vooral kleinere gemeenten in het westen van Nederland in de periode 2003-2016. De in deze gemeenten gebruikte lokfietsen zijn in het kader van publiek-private samenwerking beschikbaar gesteld via de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Tilburg e.o.