Volledig scherm
Hans Smolders op de verkiezingsavond met een van zijn stemmers. © Beeld Werkt

Maandag debat over mislukte coalitie in Tilburg

TILBURG - De mislukte informatie van professor Philip Eijlander is maandag onderwerp van debat in de Tilburgse gemeenteraad. Het initiatief is genomen door Hans Smolders, die als winnaar buitenspel is komen staan. 

Smolders verdubbelde zijn zeteltal van vijf naar tien en kreeg het voortouw om een coalitie te vormen. Op zijn verzoek onderzocht Eijlander de mogelijkheden. Een eerste verkenning voor een coalitie met D66, GroenLinks en het CDA liep stuk. Oorzaak: D66 - met negen zetels de tweede partij - hield ook na de verkiezingen vol niet met de LST van Smolders een college te zullen vormen.    

Ook een tweede verkenning liep spaak. Ditmaal trachtte Eijlander de VVD, het CDA, GroenLinks en de PvdA mee te krijgen voor een brede coalitie met de LST. Ditmaal was GroenLinks spelbreker. Die partij zag te weinig mogelijkheden om eigen punten te realiseren en wilde een coalitie met LST niet steunen zonder deelname van D66. 

Smolders stelde in het Brabants Dagblad dat partijen zich openlijk dienen te verantwoorden voor 'dit onverantwoordelijke gedrag'. ,,In plaats van de stad te verbinden verdelen ze die." Het debat zou aanvankelijk pas donderdag de 19e zijn, maar is naar voren gehaald. Het begint maandagavond om half acht in stadskantoor-6, maar het is ook live te volgen via de site van de gemeenteraad.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.