Volledig scherm
Legen van duocontainers in Tilburg. © PVE/Jan van Eijndhoven

Maden in de kliko? Dat is geen thema meer in Tilburgse verkiezingsstrijd

TILBURG - Over maden die in de zomertijd uit de groene kliko kruipen hoeft het in de Tilburgse stembusstrijd niet meer te gaan. Populair onderwerp aan borreltafels, maar de angel is er wel uit.

Dat blijkt al uit de verschillende online-stemwijzers die in omloop zijn. De Kieswijzer van het BD poneert deze stelling: 'Het GFT-afval moet in de zomer weer elke week worden opgehaald'. Die kreeg bijval van 9 van de 13 partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen.

En nu zetten op de valreep ook B en W koers in die richting. Is dat vanuit de campagnestand? Nee, beweert wethouder Berend de Vries (tevens D66-lijsttrekker). ,,Ik voer een wens van de raadscommissie uit om mogelijkheden te onderzoeken. Als het goed wordt geregeld ben ik daar intussen vóór. Voor veel mensen is het een issue. Ik kan daar niet mijn oogkleppen voor opzetten."

B en W zetten deze week een aantal 'oplossingsrichtingen' voor het huishoudelijk afval in Tilburg bij elkaar. Hoe om te gaan met het GFT is daarin het belangrijkste item. In oktober 2017 voerde de raadscommissie nog een pittige discussie over de maden- en stankkwestie. Een initiatiefvoorstel van Lijst Smolders was voor een meerderheid toen nog een brug te ver.

De huidige gemeenteraad zal zich niet meer uitspreken over het onderwerp. ,,Het is verstandig dat eerst de nieuwe coalitie na 21 maart erover spreekt. Dit ligt klaar."

Het zittende college ziet drie mogelijkheden, in alle gevallen met wekelijks ophalen van GFT in de zomer. Nummer één: de huidige grijsgroene duobak voor restafval en GFT gaat weg en maakt plaats voor twee aparte minicontainers. Mensen met een extra tuinafvalcontainer - dat zijn er vijfduizend - zouden die dan kunnen teruggeven. ,,Het is wel een dure oplossing", zegt De Vries. ,,Die duocontainers zijn nog niet afgeschreven, de boekwaarde is 3 miljoen."

Tweede optie: het tussenschot gaat uit de grijze duo-bak, die dan alleen voor GFT is; er komt een minicontainer voor restafval bij. ,,Maar dat is voor kleine tuinen en plaatsen wellicht onwenselijk." Mogelijkheid drie: de hele grijze bak is straks alleen nog voor GFT en tuinafval, de burger brengt het restafval voortaan naar een inzamelpunt dichtbij, zoals in Breda. Een combinatie van opties twee en drie is ook mogelijk. ,,Dat zou via maatwerk per wijk kunnen."

De grootste inspanning voor de komende jaren, met een groot effect ook, zit volgens De Vries elders: in de Tilburgse hoogbouw. Daar is het GFT nu in grote containers nog vermengd met het restafval, nascheiding is heel moeilijk. ,,Daar moeten we echt iets mee. Het is ook rechtvaardig tegenover de laagbouwbewoners die al wel heel goed scheiden. Ik zou op een aantal locaties willen laten uitproberen wat het beste werkt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.