Volledig scherm
Radioloog Alexander Venmans laat nieuwe SmartCurve techniek zien. © ETZ Fotografie & Film/Marc van Geijn

Maken van borstfoto minder pijnlijk door aanpassing röntgenapparaat; ETZ in Tilburg heeft primeur

TILBURG - Goed nieuws voor vrouwen: het maken van een borstfoto gaat minder pijn doen. Dat kan omdat het apparaat waarmee de mammografie wordt gemaakt, is aangepast. 

Als eerste in Brabant maakt het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg gebruik van deze nieuwe SmartCurve. ,,Door de montage van een gebogen plaat wordt voortaan tijdens het maken van een röntgenfoto aanzienlijk minder druk op de borst uitgeoefend”, zegt radioloog Alexander Venmans.

Van schrik wegblijven

Bij zo'n 70% van de vrouwen zorgt het platdrukken van de borst voor pijnklachten. Dit gebeurt om eventuele afwijkingen goed in beeld te kunnen brengen. Gevolg is wel dat sommige patiënten zoveel schrik hebben dat ze wegblijven. 

,,Door de horizontale drukplaat te vervangen door een gebogen variant is het maken van een foto nu echt veel minder belastend. De nieuwe plaat volgt de vorm van de borst, dat verhoogt het comfort zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet”, aldus Venmans. 

3D-mammografie

De technieken om borstfoto’s te maken zijn al flink verbeterd. Zo maken de radiologen in het ETZ sinds enkele jaren gebruik van 3D-mammografie. Door het maken van driedimensionale borstfoto’s kunnen ze meer (kwaadaardige) tumoren opsporen en is minder aanvullend onderzoek nodig. 

De SmartCurve is op twee röntgenapparaten in het ETZ geïnstalleerd. Met jaarlijks circa 10.000 mammografieën is het ETZ een van de grootste mammacentra van Nederland.

  1. Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’
    VIDEO

    Burgemees­ter Weterings tevreden over Sinter­klaas­in­tocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

    TILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.