Volledig scherm
De fiets uit het filmpje. In dezelfde rij nog vier verkeerd gestalde fietsen, allemaal met lekke band.

‘Medewerker fietsruimingsdienst prikte banden op station Tilburg lek’ (video)

TILBURG - De achterbanden van een flink aantal fietsen in de onbewaakte fietsenstalling van Station Tilburg zijn lek geprikt door een medewerker van AFAC, de gemeentelijke Algemene Fiets Afhandel Centrale. Dat stelt Tilburger Johan van de Sanden (56). Hij zag het gebeuren en legde het met zijn mobiel vast.

door Bas Vermeer

De Tilburger maakte de beelden afgelopen vrijdag. Van de Sanden wacht die dag op de trein naar de Reeshof. Hij loopt op het perron van het station rond 'om iets te doen te hebben'. "Terwijl ik daar sta, zie ik 2 mannen in hesjes fietsen weg- en rechtzetten. Ze hebben die hesjes aan dus dan denk je ‘dat is vertrouwd, dat is goed’.”

Het valt hem op dat één van de twee zich constant over de achterbanden buigt. "Dat ze er streepjes op aan het zetten waren, dat dacht ik in het begin. Maar toen zag ik duidelijk dat hij de banden lek prikte bij de fietsen die niet juist gestald waren.”

Filmen
Van de Sanden ziet dat de man met een fiets bezig is, maar daarmee stopt wanneer er 2 personen aan komen. "De medewerker ging zogenaamd een ommetje maken en toen de personen wegfietsten, ging hij er weer mee door. En nee: niet met het goed neerzetten van een fiets of een ventieltje terugdraaien. Hij prikte in die banden.” Voor Van de Sanden is dat het moment om te gaan filmen. Via via komt zijn filmpje bij het Brabants Dagblad terecht.

Schrijver dezes gaat dezelfde avond poolshoogte nemen. De fiets uit het filmpje staat er dan nog: met lekke achterband. In dezelfde rij steken nog 4 achterbanden op dezelfde manier uit de rij. Allemaal eveneens lek (zie foto 2). In de rijen daarnaast nog meer lekke achterbanden bij verkeerd gestalde fietsen. In de eerste rijen al meer dan 15 platte banden.

'Het is geen prikken'
De medewerker van de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) die op het filmpje te zien is, ontkent het prikken. "Of we zetten fietsen weg of we controleren ze, maar we steken geen banden lek.” AFAC wordt gerund door de Diamantgroep, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De centrale zorgt voor het ophalen van verkeerd gestalde en ‘vergeten’ fietsen, maar ook dat het geen rommeltje wordt in de stallingen.

Bij het zien van de beelden zegt de AFAC-medewerker dat het een 'momentopname' is. "Het is geen prikken, dat kan van alles zijn. Misschien een ventieltje terugdraaien, een controle of iets anders. We verrichten zoveel handelingen. Dan kan ‘ie 20 video's maken, maar dat is wel een beetje flauw hoor. Ik snap de hetze wel, de mensen zijn te lui om fietsen goed te stallen en daar spreken we ze op aan. Dat vinden ze niet leuk. Maar dat is voor ons geen motivatie om een band lek te steken.”

'Geen twijfel'
Bij Van de Sanden bestaat er geen twijfel dat er banden lek werden geprikt. „Het was duidelijk.” Hij werkt als buurtbeheerder Tongelre voor stichting Woonbedrijf in Eindhoven. "Opletten hoort bij mijn werk. Ik ben de hele dag in de buurt te vinden. Het is mijn taak om onjuistheden te signaleren en te melden bij de desbetreffende instanties.” Hij baalt dat hij niet eerder is gaan filmen: "Maar je vertrouwt het in eerste instantie hé. Omdat ze daar werken.”

Van de Sanden mailde het filmpje vrijdagavond naar zijn voormalig leidinggevende bij Woonbedrijf met de tekst: ‘Ik zag net mensen die in de fietsenstalling werken in Tilburg wel 16 banden kapot prikken. Weet jij iemand die hier iets mee kan doen?’ Hij ‘vond het zijn burgerplicht om dit te melden.’ De leidinggevende zocht contact met het Brabants Dagblad.

Markeringsmiddel
In een reactie laat de gemeente Tilburg, de opdrachtgever voor het ruimen van (wees)fietsen, weten dat het vermoedelijk om iets anders gaat. "Wij denken dat de handeling op het filmpje het verwijderen van een eerder aangebracht markeringsmiddel is", reageert een woordvoerder. "Die wordt verwijderd als de fiets is verplaatst. Maar dat kan op basis van dit filmpje niet met zekerheid worden vastgesteld, dus dat gaan we met AFAC samen verder onderzoeken." Mocht uit het onderzoek blijken dat er sprake is van het lek steken van banden, volgen 'passende maatregelen'.

"Laat duidelijk zijn dat het lek steken van banden van fietsen nadrukkelijk geen beleid is. Daar is ook geen aanleiding voor, omdat weesfietsen met een lekke band niet eerder worden geruimd dan andere weesfietsen." Daarnaast zijn er bij de gemeente geen klachten of meldingen binnengekomen van lek gestoken banden bij deze of andere fietsenstallingen.

Volledig scherm
Beeld uit het filmpje van Johan van de Sanden

Tilburg e.o.