Volledig scherm
De aanplant van bomen in de Udenhoutse wei. © Nick van Eekeren

Meer van één wei: boom- en grasteelt gaan in Udenhout samen

UDENHOUT - Eureka voor Midden-Brabant? In Udenhout is een proef gestart waar boomtelers en melkveehouders - sterke agrarische sectoren in de regio - van zouden kunnen profiteren.  

,,Eén en één is tweeënhalf, daar hopen we op uit te komen", zegt Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut, dat vernieuwing in de landbouw voorstaat. 

De truc? Op een en hetzelfde perceel - in dit geval 0,7 hectare van koeboer Jan Schapendonk - worden zowel bomen als gras geteeld. Schaarse ruimte beter benutten is het doel. ,,De bomen geven niet zo veel schaduw, zodat je er goed gras onder kunt telen. Zo heb je twee ruggen uit één varken."

Vijfhonderd bomen van twee soorten - iep en Christusdoorn - zijn op rijen in de grond gezet, in twee dichtheden. Een strook van 9 meter gras blijft steeds over. Van Eekeren: ,,We gaan bijhouden: hoe goed groeien de bomen, wat is precies de afname in grasproductie? Maar we denken dus dat de som groter is dan de afzonderlijke delen." 

Op het perceel in Udenhout gaan vooralsnog geen koeien geweid worden. Maar op termijn zou ook dat een optie kunnen zijn. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.