Volledig scherm
De plek op de Bredaseweg waar de vrouw van het echtpaar uit Rijen om het leven kwam. © Ben Ackermans

Meester Bert werd in Tilburg doodgereden dag voor 40-jarig jubileum

* UPDATE 14.00 UUR * TILBURG - Het Rijense echtpaar dat werd doodgereden in Tilburg, zijn onderwijzers Bert (62) en zijn vrouw Henriëtte van der Veeken (59) uit Rijen. Bert was leerkracht op De Wereldwijzer in Dordrecht, Henriëtte gaf les op basisschool De Brakken in Rijen. Ze werden donderdagavond geschept door een auto op de Bredaseweg, waarna de bestuurder doorreed.

Docent Bert van der Veeken zou vrijdagavond met collega's in Dordrecht zijn 40-jarig jubileum op de school vieren. Eerder deze week werd de onderwijzer door leerlingen van de school in het zonnetje gezet. Personeel van de school is vrijdagochtend op de hoogte gesteld van de trieste gebeurtenis. Alle ouders zijn door de leiding van de onderwijsinstelling gebeld om hun zoon of dochter op te halen. De lessen zijn voor de rest van de dag geschrapt.

Verslagen
De verslagenheid onder collega's, kinderen en ouders is enorm. Op Facebook spreken ouders en oud-leerlingen hun afschuw uit over de dood van meester Bert en zijn vrouw. Volgens een moeder is de school 'in shock'.

Schok voor de gemeenschap
Burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen reageert geschokt op het nieuws. ,,Dit is verschrikkelijk, wat een vreselijk ongeval. Dat de eindigheid van het leven zich op zo'n manier voltrekt. Dit is een schok voor de Rijense gemeenschap. De vrouw is leerkracht aan een grote basisschool. Zij heeft waarschijnlijk het halve dorp in de klas gehad. Dit geeft mij een gevoel van machteloosheid. Maandag, als de scholen weer beginnen, gaan wij aandacht geven aan deze trieste gebeurtenis."

De leerkrachten van basisschool de Brakken in Rijen komen zaterdag bij elkaar. ,,Het is een geluk dat het vakantie is. Zo hebben we de tijd om de klap op te vangen", aldus de directeur van de school. Henriette werkte bijna twintig jaar op de school.

Verdachten aangehouden
Na een klopjacht heeft de politie donderdagnacht twee verdachten opgepakt. De politie kwam ze op het spoor dankzij ooggetuigen die het kenteken hadden onthouden. Een 20-jarige Tilburger werd rond 01.00 uur in zijn woning aangehouden. De auto stond op zijn naam, maar de man verklaarde direct dat hij niet gereden had. Een half uur later meldde zijn 23-jarige broer zich bij het politiebureau. Hij verklaarde dat hij achter het stuur zat toen het ongeluk gebeurde. Ook hij is aangehouden.

Beide mannen worden gezien als verdachte en zitten vast op het bureau, waar ze verhoord zullen worden.

Onderzoek
Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval is vrijdag nog in volle gang. De politie kan daar nu geen uitspraken over doen. ,,De druk lag gisteren op het vinden van de dader. Nu de verdachten zich hebben gemeld, kunnen we verder met het sporenonderzoek. Dat kan nog wel eens maanden gaan duren. Er zijn heel veel vragen die we moeten beantwoorden voordat deze zaak voor de rechter komt, waaronder natuurlijk de snelheid waarmee gereden is", aldus politiewoordvoerder Eric Passchier.

Volledig scherm
Op de plek waar het ongeluk gebeurde, worden bloemen gelegd. © Ben Ackermans/BD
Volledig scherm
Het stel werd geschept op de Bredaseweg in Tilburg. Na een klopjacht heeft de politie twee verdachten aangehouden. © Jack Brekelmans
Volledig scherm
Op de plek waar het ongeluk gebeurde, worden bloemen neergelegd. © Ben Ackermans

Tilburg e.o.