Meldkamer ambulance loopt leeg door sluiting in Tilburg en Middelburg
BERGEN OP ZOOM/TILBURG - De ambulancemeldkamer in Midden- en West-Brabant moet steeds meer moeite doen om niet onder de werkdruk te bezwijken. Oorzaak: vaste krachten vertrekken omdat ze geen zin hebben om te gaan werken in de nieuwe meldkamer. Locaties in Tilburg en Middelburg gaan sluiten en worden gebundeld in de nieuwe meldkamer in Bergen op Zoom.
Om die reden verloopt ook de inzet van uitzendkrachten ‘moeizaam’. Het gevolg van deze leegloop is dat ‘de paraatheid slechts met moeite kan worden geleverd’. Dat staat in de Jaarstukken 2016 van de Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord. Dat de nood hoog is blijkt uit het feit dat de ambulancedienst 270.000 euro minder kwijt is aan salarissen. Dat is goed voor bijna vijf full time-banen.
Slecht nieuws
Financieel is het een meevaller, maar verder is het slecht nieuws. Want er mag dan wel geld overblijven op de begroting, het personeel loopt intussen de deur uit. Aan het ziekteverzuim ligt het niet, meldt bestuursvoorzitter Marcelle Hendrickx. Dat is met 1,18 procent in verhouding erg laag. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 4 procent.
Het bestuur kan eigenlijk maar een reden vinden waarom het verloop onder het huidige personeel zo groot is: er zijn maar weinig mensen die in 2019 naar de nieuwe meldkamer in Bergen op Zoom willen verhuizen.
Meldkamers
In heel Nederland wordt het aantal meldkamers teruggebracht, van 22 naar 10. Doel is kostenbesparing en kwaliteitsverhoging. Daarom sluiten over een paar jaar ook de centrales in Tilburg en Middelburg hun deuren.
Ondernemingsraden waarschuwen al langer dat de verhuizing het gesprek van de dag is op de werkvloer. Medewerkers maken zich zorgen over de inperking van hun vrije tijd, omdat ze over grotere afstanden naar hun werk moeten pendelen. De problemen met de bezetting hebben ook tot gevolg dat er niemand te vinden is die als calamiteitencoördinator aan de slag kan.
Het gevolg van deze leegloop is dat ‘de paraatheid slechts met moeite kan worden geleverd’.
Intussen neemt het aantal keren dat ambulances moeten uitrukken toe: 6,4 procent in vergelijking met 2015. Die stijging heeft alles met de vergrijzing te maken. Het zijn voornamelijk mensen die ouder zijn dan 70 jaar die een beroep moeten doen op een ziekenwagen.
Het lukt de ambulancedienst dan ook niet meer om altijd binnen de afgesproken tijd bij een melding aan te komen. Met de zorgverzekeraars is afgesproken dat een ambulance binnen vijftien minuten bij een acute levensbedreigende situatie aanwezig is. Er volgt een ‘korting’ (een verkapte boete) wanneer dat niet in minstens 95 procent van de gevallen lukt. De ambulances in Midden- en West-Brabant zitten op 93,5 procent. Dat is volgens de jaarrekening het ‘maximaal haalbare’.
De Brabanders zijn niet de enige die deze prestatieafspraken niet kunnen waarmaken. Van de 24 diensten in Nederland is er maar een die het wél is gelukt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tutto Bello! In ’s Gravenmoer opent na ‘acht maanden verbouwen en investering van een miljoen euro’ eindelijk de deuren
’S GRAVENMOER - Tutto Bello! opende eind vorig jaar heel even de deuren, maar moest zonder de juiste vergunning weer snel dicht. Vanaf vrijdag 3 februari is ’s Gravenmoer toch echt een restaurant rijker, want Raijmond van Rijn kreeg deze week de juiste papieren. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Klimaatmanifest in Bakel is slechts schone schijn | Liberalen kwistiger met rijksgeld dan sociaaldemocraten
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 3 februari in de krant verschenen. -
PREMIUM
Goirle en Tilburg leren elkaar achter gesloten deuren kennen: vredespijp mag op tafel
GOIRLE - ‘Kennismaking’ is het doel van een treffen tussen de gemeenteraden van Tilburg en Goirle. Maar de vredespijp mag 28 februari ook op tafel komen te liggen. Er spelen immers de nodige grensgeschillen. -
Hoorzitting over gaswinning Kaatsheuvel verplaatst naar 13 februari
KAATSHEUVEL - Nog geen definitief uitsluitsel over het wel of niet verlengen van de gaswinning in Kaatsheuvel. Acht partijen hadden bezwaar gemaakt tegen de verlenging, maar de hoorzitting bij het ministerie van Economische Zaken is uitgesteld. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM
Uitspraak chroom-6-drama heeft mogelijk gevolgen voor andere zaken: ‘Kaarten liggen nu anders’
TILBURG - Welke gevolgen heeft de uitspraak in de chroom-6-zaak tegen de gemeente Tilburg en NedTrain voor andere zaken rond slachtoffers van het drama? Advocaten buigen zich nog over die vraag. ‘De kaarten liggen nu anders’. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.