Volledig scherm
Meningokokken © Gettyimages

Meningokokken vastgesteld bij Tilburgse student na introkamp

UpdateTILBURG - Een student die afgelopen week aanwezig was bij het introductiekamp van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, heeft de meningokokkenziekte opgelopen. De student was een begeleider van het kamp. Hij is opgenomen in het ziekenhuis.

Dat heeft GGD Hart voor Brabant bekendgemaakt. Het gaat volgens directeur Marjo Spee van de journalistiekopleiding om een vierdejaars student, die zondag ernstig ziek is geworden. De student ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek.

Meningokokkenziekte is een besmettelijk ziekte die mensen krijgen door en bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn.

Kleine kans op besmetting

De kans is heel klein dat iemand ziek wordt na besmetting. Maar omdat er wel risico is, hebben de school en de GGD het nieuws samen naar buiten gebracht. ,,Iedereen die recentelijk intensief contact heeft gehad met de student, is inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant", laat de GGD weten. Het gaat volgens Spee om studenten die langere tijd hem hem in één ruimte zijn geweest, bijvoorbeeld met hem op de kamer hebben geslapen. Deze ongeveer twintig studenten hebben antibiotica gekregen.

Alle andere eerstejaars zijn maandagochtend ingelicht, onder andere door twee GGD'ers. Wie vragen heeft kan terecht in een apart lokaal op de school. Enkele leerlingen hebben daar maandag gebruik van gemaakt.

Crisisteam

Op de school is een crisisteam gevormd. Studenten en medewerkers zijn per mail op de hoogte gebracht van de situatie.

De eerstejaars zijn maandag aan hun schooljaar begonnen. Voor veruit de meesten van hen heeft de besmetting geen gevolgen. De lessen gaan gewoon door. 

Meer informatie over meningokokken

Leerlingen en docenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek zijn maandagochtend geïnformeerd over de ziekte en de gevolgen. De GGD heeft op haar website de belangrijkste vragen die werden gesteld op een rij gezet.

Zo waren veel mensen benieuwd naar wat de mogelijke klachten zijn. De meningokokkenziekte kan zich tonen door plotselinge hoge koorts, sufheid, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijkheid en braken, een stijve nek en soms vlekjes op de huid.

Ook waren medestudenten benieuwd hoe je het kunt krijgen. De kans is heel klein dat je ziek wordt. Mensen die de bacterie hebben, kunnen het overdragen door niezen en hoesten. Dan komt de bacterie in kleine druppeltjes in de lucht terecht, waardoor een ander het kan inademen.

De GGD heeft alle betrokkenen gesproken, maar dat betekent niet dat iedereen die contact heeft gehad met de student benaderd is. Wie vragen heeft kan terecht op de website van de GGD of kan bellen naar 0900-3 64 64 64.

De GGD heeft ook een filmpje met extra uitleg.

Tilburg e.o.