Volledig scherm
Moederzwaan en haar kuikens in Tilburg © Martijn Hessels

Miek (58) sprong in vijver Tilburg om stervende babyzwaantjes te redden: 'Ik vind dit zo erg'

TILBURG – In het Tilburgse Kromhoutpark is vrijdag vol ongeloof en verdriet gereageerd op de plotse dood van zeven babyzwaantjes. Buurtbewoonster Mieke (58) probeerde de dieren nog te redden en haalde ze eigenhandig uit het water. ,,Maar het had geen zin meer. De zwaantjes stierven in mijn armen”, zegt de verdrietige dierenliefhebber tegen het Brabants Dagblad.

Begin deze week leek er nog niets aan de hand. Vader- en moederzwaan dobberden met hun zeven kuikens rustig door het water en lieten zich veelvuldig fotograferen en voeren door honderden buurtbewoners en voorbijgangers. 

De zwaantjes waren kerngezond en gelukkig. Bovendien was de kwaliteit van het water in orde, bleek uit onderzoek van de gemeente.

ZIE OOK: Kromhoutpark Tilburg rouwt: lastiggevallen babyzwaantjes plotseling overleden

'Ze bewogen amper'
Toch ging het gisteren gruwelijk mis. De babyzwaantjes en eenden begonnen zich opeens heel vreemd te gedragen. ,,Ze bewogen amper en hun kopjes hingen naar beneden”, zegt Mieke, die iedere dag rondom het water te vinden is. ,,Op een gegeven moment begonnen overal kinderen te roepen en te schreeuwen dat er iets goed mis was met de babyzwaantjes. En toen ging het snel.”

Mieke, zelfverklaard dierenliefhebber, zag dat de babyzwaantjes direct hulp nodig hadden. Ze sprong in het water om de versufte dieren naar de kant te halen. Dat ging niet zonder slag of stoot: de ouders van de zwaantjes voelden zich bedreigd en probeerden Mieke aan te vallen. ,,Ze sloegen met hun vleugels en sisten naar me, maar als ik niets deed, zouden hun baby’s sowieso doodgaan.”

'Niemand kwam'
Het lukte Mieke om een paar zwaantjes naar de kant te halen en voorzichtig in een doosje te leggen. Ze waarschuwde de dierenambulance. ,,We hebben uren staan wachten op hulp, maar niemand kwam. En nu zijn ze allemaal dood, waarschijnlijk door verlammingsverschijnselen. Ik vind dit echt heel erg”, zegt Mieke.

De Tilburgse vreest voor botulisme of blauwalg, ook al wijst recent onderzoek uit dat er niets met het water mankeert. ,,Ze moeten het nog maar eens goed controleren. Het waterpeil is de afgelopen dag razendsnel gezakt en door de hoge temperaturen en drijvende broodresten zal er zich vast wel een virus hebben ontwikkeld.”

Sproeiers uitgezet
Mieke adviseert andere buurtbewoners om niet in aanraking te komen met de dieren en honden uit de buurt van het water te houden. ,,Ik ga er zelf ook niet meer in, ik ben al bang dat ik een ziekte heb opgelopen tijdens mijn reddingspoging.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat uit voorzorg de sproeiers en de fontein zijn uitgezet. De overleden dieren worden nader onderzocht.

Inmiddels hebben ook eigenaren zich gemeld wiens honden ziek zijn geworden van het water. Zij worden vriendelijk verzocht contact op te nemen met de gemeente.

Tilburg e.o.