Volledig scherm
© Still video YouTube

Miljoenen voor supersnelle fietsroute tussen Breda en Tilburg

TILBURG - De snelfietsroute van Breda naar Tilburg gaat de gemeente Breda 2,85 miljoen euro kosten. In totaal zijn de kosten voor de gemeente 5,7 miljoen euro, maar daarvan neemt de provincie de helft voor haar rekening. 

De speciale route, de F58 gedoopt, moet er in 2020 liggen. Een pad dat zo wordt ingericht dat de fietser zo weinig mogelijk stops tegenkomt onderweg. Dus zo min mogelijk kruisende wegen, verkeerslichten of obstakels, om als fietser sneller van stad naar stad te bewegen.  

Voorlopig tracé

De voorlopige route door de stad loopt van de Boschstraat, naar de Sint Ignatiusstraat, over de Monseigneur de Vetstraat en langs de fietsstraat aan de Heusdenhoutsestraat. Daar gaat de route langs de Heerbaan, om via de Tilburgseweg de stad te verlaten, richting Dorst. Daar volgt het pad een stuk van de N282 langs Rijen, door de Tilburgse wijk Reeshof, naar het centrum van Tilburg. 

Volledig scherm
Voorlopig tracé uit intentieverklaring tussen gemeenten Breda, Oosterhout, Gilze en Rijen, Tilburg en provincie Noord-Brabant over de aanleg van een snelfietspad tussen Breda en Tilburg. © Gemeente Breda

In totaal gaat de gehele route ongeveer 12,5 miljoen euro kosten. De gemeenten Breda, Oosterhout, Gilze en Rijen en Tilburg trekken allen de portemonnee voor de infrastructurele maatregelen op eigen grondgebied. 

Profijt

Andere kosten, van de voorbereiding, administratie en toezicht nemen Breda en Tilburg voor hun rekening: die bedragen vijftien procent van het project. Ook hierbij geldt dat de provincie de helft betaalt. Waarom de beide steden het meest betalen? ,,Het profijt van fietsers die in Tilburg of Breda wonen of werken is beduidend groter dan het profijt van de fietsers die in Dorst of Rijen wonen of werken”, aldus een zegsman van de gemeente.

Vraag is nog wel hoe het tracé precies moet gaan lopen. Want het pad heeft de aandacht van de werkgroep verkeersveiligheid binnen de wijkraad Heusdenhout al getrokken. Die zien de route, die volgens hen ‘dwars door het hart van Heusdenhout’ loopt, niet zitten. Daarom kwamen ze met een alternatieve route. Hen lijkt een pad op de Claudius Prinsenlaan, langs een stukje van de Heerbaan en over het Minervum een veel logischere route. Wat de route door de stad precies gaat worden, moet in de komende tijd gaan blijken. 

Overeenkomst

De intentieovereenkomst voor de supersnelle fietsroute ligt er. Als alles goed gaat ondertekenen de gemeenten Breda, Oosterhout, Gilze en Rijen, Tilburg en de provincie Noord-Brabant deze maand nog of begin komende maand een bestuursovereenkomst. 

Volledig scherm
© Gemeente Breda

Tilburg e.o.