Volledig scherm

Mislukt overleg bed-bad-brood heeft geen consequenties voor Den Bosch en Tilburg

DEN BOSCH/ TILBURG - Het overleg over de zogeheten bed-bad-broodregeling voor illegalen is op niets uitgelopen. Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Dit heeft echter geen gevolgen voor Den Bosch en Tilburg, aangezien beide gemeenten al voor een eigen koers hadden gekozen.

Onderhandelaars van gemeenten en het kabinet zouden vandaag verder spreken over de regeling, waar al anderhalf jaar over wordt onderhandeld. Eerder werd gesteld dat zij dichtbij een akkoord zouden zijn.

De VVD en de PvdA sloten vorig jaar al een compromis over de opvang van illegalen in Nederland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wilde toestemming geven om op acht plaatsen een ,,sobere'' opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten verder zouden afzien van eigen opvang. Volgens de staatssecretaris zou het handhaven van eigen bed-bad-broodregelingen het succes van de nieuwe opvang ondergraven. Dat wilden de gemeenten echter niet beloven, schrijft Dijkhoff aan de Tweede Kamer.

Het Tilburgse gemeentebestuur liet vorig jaar al weten zich niets te zullen aantrekken van het compromis tussen VVD en PvdA. Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) reageerde toen: ,,Deze constructie gaat niets oplossen en is in humanitair opzicht een stap terug." Bij monde van D66-wethouder Eric Logister liet de gemeente Den Bosch toen ook weten er niet over te piekeren de noodopvanghuizen aan de Parallelweg te sluiten, ook al wil het kabinet dat gemeenten de steun aan uitgeprocedeerde vluchtelingen stopzet. Toen noemde Vluchtelingwerk Brabant het compromis ook al een 'belastinggeldverslindend gedrocht'.


Geldkraan dicht
Nu er geen overeenstemming is bereikt, krijgen gemeenten geen geld meer van het Rijk voor de opvang van asielzoekers zonder papieren. Dijkhoff wil bovendien de mogelijkheden voor gemeenten inperken om zelf te kiezen of en hoe ze uitgeprocedeerden opvangen.

Dijkhoff: ,,Er zijn veel gesprekken geweest, maar er is geen akkoord. Dat is jammer. We zijn ver gekomen, maar kwamen niet op één lijn. Gemeenten wilden zelf de opvang blijven doen, wilden een parallel systeem. Dat ondermijnt de doelstellingen." Over het vervolg zegt hij: ,,Er komt nu een voorstel om af te dwingen dat gemeentelijke voorzieningen worden gesloten. En de financiële tegemoetkoming stopt." Dat kan nog even op zich laten wachten: ,,Die maatregelen komen niet heel snel. Dat kan bij het volgende kabinet worden", aldus Dijkhoff.

Humanitair probleem
,,Helaas, gemeenten zijn teleurgesteld, vooral omdat een akkoord dichtbij was'', reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten - nu een akkoord ontbreekt - in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen.''

Het kabinet heeft volgens de VNG de conclusie getrokken dat er geen bestuursakkoord bed-bad-brood komt. ,,Gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van falend uitzettingsbeleid. Er zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem.''

Spierballenpolitiek
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is teleurgesteld in de staatssecretaris. ,,Het is te zot voor woorden dat de staatssecretaris na anderhalf jaar overleg geen akkoord heeft bereikt met gemeenten over humane opvang voor uitgeprocedeerden. Niemand heeft er baat bij dat mensen op straat leven, zeker niet in de winter. Ik vind het onbegrijpelijk dat het kabinet wil tegenhouden dat gemeenten deze mensen opvangen en helpen met het werken aan hun toekomst, of dat nu in Nederland of het land van herkomst is. Deze mensen moeten het nu ontgelden vanwege de drang van de staatssecretaris om spierballenpolitiek te laten zien richting de verkiezingen."

Ook de PvdA reageert teleurgesteld. ,,Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust en begeleiding krijgen om te werken aan terugkeer. Het is dan ook enorm teleurstellend dat de gemeenten en de staatssecretaris er niet in geslaagd zijn duidelijke afspraken te maken over de vorm van deze 'bed, bad, brood'-opvang. Een wetsvoorstel dat geen menswaardige opvang biedt en uitgeprocedeerden geen nieuw perspectief geeft gaan we niet steunen'', aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Kabinetscrisis
De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. De VVD is bang dat uitgeprocedeerde asielzoekers door opvang niet meer de noodzaak zien om terug te keren naar hun vaderland, terwijl coalitiepartner PvdA vreest dat zij anders op straat verkommeren en overlast veroorzaken.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.