Volledig scherm
Een eerdere actie van Thebe-medewerkers bij het hoofdkantoor van de zorginstelling in Breda. © Unknown

'Misstanden' teisteren Brabantse zorgorganisatie Thebe, bond neemt zorgclub onder vuur

TILBURG/WAALWIJK - Een golf van 'grove misstanden' overspoelt de Brabantse zorgorganisatie Thebe. Oorzaak: chronisch personeelstekort, ‘zelfsturende teams’ die niet functioneren en een massale inzet van flexwerkers en uitzendkrachten.

Dat staat in een zwartboek dat woensdag door FNV Zorg & Welzijn wordt gepresenteerd. In het rapport zijn 305 door Thebe-medewerkers aangedragen ‘misstanden’ in woonzorgcentra op een rijtje gezet.

Zo ontstaat het beeld van een instelling waar overwerkte en geïntimideerde medewerkers niet meer toekomen aan het leveren van zorg. Met als gevolg dat er zelfs cliënten overlijden.

Terwijl de problemen zich opstapelen, laat de leiding van Thebe het afweten, zegt FNV-bestuurder Bernard Koekoek: ,,De directie heeft geen oog voor de problemen op de werkvloer en komt met uitstel in plaats van oplossingen.’’

Verziekte organisatie?

Zowel de Raad van Bestuur, de ondernemingsraad als de Centrale Cliëntenraad van Thebe nemen rigoureus afstand van de kritiek: ,,We horen elke dag dat medewerkers hard werken en dat de werkdruk groot is. Maar het zwartboek schetst een beeld van een totaal verziekte organisatie, met een angstcultuur en zonder aandacht en respect voor de individuele medewerker. Dat beeld herkennen wij totaal niet.’’

Maar de bond baseert zijn kritiek op de ervaringen van Thebe-medewerkers zelf. En die zijn niet terughoudend. Een voorbeeld uit het zwartboek: ,,Een cliënt wordt ’s nachts in zijn rolstoel aangetroffen. Een uitzendkracht was vergeten hem in bed te leggen. De cliënt heeft gedurende de avond veel gebeld, maar er is niemand gekomen. Het erge is: dit soort situaties komt vaker voor.’’

Wantrouwen en ongemak

Woensdag wordt het zwartboek in Breda aangeboden aan de Raad van Bestuur van Thebe. De daarin opgesomde problemen komen overigens niet uit de lucht vallen. FNV en Thebe hebben er al langer overleg over, al gaat dat in een sfeer van wantrouwen en ongemak.

Zo zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur dat hij bij een overleg eerder deze maand ‘op zeer onvriendelijke en zelfs intimiderende wijze’ te horen heeft gekregen dat hij niet welkom was. Toch staat er over twee weken weer een afspraak gepland.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Na 5 jaar doorbraak in zaak vergismoord Rob Zweekhorst, Tilburgse broer Jan: ‘Lang op deze dag gewacht’

    Na 5 jaar doorbraak in zaak vergis­moord Rob Zweekhorst, Tilburgse broer Jan: ‘Lang op deze dag gewacht’

    TILBURG - Bijna vijf jaar nadat de 44-jarige Rob Zweekhorst op straat werd doodgeschoten is er een doorbraak in het onderzoek. Vanochtend vroeg is een 51-jarige Schiedammer in zijn woning gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord, die later een vergissing bleek te zijn. Tilburger Jan Zweekhorst, de broer van het slachtoffer, is overvallen door het nieuws. ,,Ik had niet gedacht dat dit zo’n impact op ons zou hebben.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.