Volledig scherm
Nelleke Zandbergen helpt mevrouw de Bruijn met aankleden. © Sander Verhoeven/Beeld Werkt

Na 29 jaar gaat Nelleke uit Berkel-Enschot ‘thuis zorgen’

BERKEL-ENSCHOT – Op haar 18de begon Nelleke aan de opleiding tot gezinsverzorgende. Met haar diploma net op zak werd ze voor de leeuwen gegooid, zoals ze het zelf noemt. ,,Ik kwam terecht in gezinnen van soms wel dertien kinderen. Stond ik daar als jonge meid!” Sindsdien is er veel veranderd. ,,Vroeger begon ik ’s ochtends in een gezin en ging ik pas weg als iemand anders de zorg over kon nemen. Nu heb ik soms wel twintig adressen op een avond.”

Toch zijn er heel wat bijzondere momenten geweest in die 29 jaar. Zoals de manier waarop een man over zijn zieke vrouw praatte.,,Ik was nog geen twintig en hoorde dingen… Daar kon ik als jongere ook niet op reageren, ik was nog te bleu voor.” Daarnaast heeft ze veel mensen begeleid in hun laatste levensjaren. ,,Wat me ook is bijgebleven, is dat ik een jaar lang in een gezin gebleven ben en er later nog eens een half jaar was. Dan krijg je wel een band.” Of het kerstontbijt bij een man alleen: ,,Als team kwamen we daar dagelijks, tien jaar lang. En met kerst stond er dan een kerstontbijt voor ons klaar.”

Levensverhalen
Toch is het contact met mensen het meest dierbare tijdens haar werk. ,,Je hoort hele levensverhalen, je bent soms de enige die mensen op een dag zien. En hoewel je er eigenlijk geen tijd voor hebt, drink je dan toch even een kop koffie met ze. Gewoon omdat het zo veel goed doet. En daarvoor ben ik ook verzorgende geworden.”

Ook veranderde er veel door de bureaucratie, zoals ze dat zelf noemt. ,,Nu moet alles administratief vastgelegd worden. En die tijd gaat ten koste van de hulp.“ Verder speelt de grotere zelfredzaamheid speelt een grote rol: ,,Op zich is dat goed, maar ik kom ook bij mensen waar we eerst alles voor deden en nu maar een beetje.“

Pensioen
Vier jaar geleden werd ze 65 en was het tijd voor haar pensioen maar wilde ze nog niet. Nu wel. Het werk zal ze missen, de mensen hoeft ze niet missen. Al een jaar lang doet ze vrijwilligerswerk bij een wekelijks koffie-uurtje. ,,Als ik bij mensen ben, vertel ik daar over. En dat ik er ook ben, dus dat ze maar eens moeten komen. Kennen ze meteen al iemand. En dat helpt mensen die zich eenzaam voelen en het moeilijk vinden om naar buiten te gaan, wel over een drempel. Ik hoop die lager te maken of misschien zelfs weg te halen.”

  1. Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    TILBURG - Een Tilburger is door de politierechter in Breda veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een schadevergoeding van ruim 13.000 euro wegens de mishandeling van een 70-jarige man tijdens een wedstrijd van de Tilburg Trappers op 13 oktober vorig jaar. De verdachte zegt echter dat hij alleen maar opkwam voor zijn invalide neef, die door het slachtoffer werd geslagen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.