Volledig scherm
Een gedenksteen voor Corné Pieterse. © Erik van Hest/BD

Negen jaar na dood Tilburger willen dochters antwoorden van justitie

TILBURG - De dochters van Tilburger Corné Pieterse, die in 2007 overleed toen hij door vier agenten in de boeien werd geslagen, eisen opheldering over de doodsoorzaak van hun vader. Uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek destijds dat Pieterse stierf aan hartfalen, veroorzaakt door amfetamine in zijn bloed. De dochters twijfelen aan die verklaring.

Volgens de zussen Anouck en Ronja Bruijns (25 en 23 jaar) zijn er aanwijzingen dat hun vader door verstikking om het leven kwam. Hun advocaat Peter Schouten heeft vorig jaar al aangifte gedaan van politiegeweld en doodslag. Kort daarna liet het Openbaar Ministerie weten dat er geen nieuw onderzoek komt omdat er geen nieuwe informatie is aangedragen die daartoe aanleiding geeft.

Privacy
Daarmee is de zaak voor Schouten en de zussen niet afgedaan. Zij eisen dat het OM het volledige dossier rond de dood van Pieterse overdraagt, zodat een onafhankelijk forensisch patholoog ernaar kan kijken. Vanwege de privacy van alle betrokkenen, zoals getuigen en agenten, wil het OM daar niet aan meewerken. Het OM heeft de zussen wel uitgenodigd voor een gesprek en zegt dat zij dan ook inzage kunnen krijgen in een deel van het dossier. Op die uitnodiging zijn de zussen en hun advocaat nog niet ingegaan.

Pieterse werd in 2007 aan de Langendijk in Tilburg aangehouden nadat hij zich verward had gedragen. Hij overleed even later in het ziekenhuis.

Volledig scherm
Zussen Anouck en Ronja. © Tonny Presser

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.