Volledig scherm
Een verkiezingsbord in Tilburg, met daarop ook de slogan van Voor Tilburg. © Beeld Werkt

'Niet kwatsen maar doen' of 'Groen belangrijker dan theater': 10 slechtste verkiezingsslogans op een rij

TILBURG/ZALTBOMMEL - Ze doen soms pijn aan je ogen: de verkiezingsslogans die je deze dagen om de oren vliegen. Een docent aan Tilburg University en een journalist hebben de tien slechtste slogans van Nederland op een rij gezet. 

Tot 19 maart kan gestemd worden op de allerslechtste slogan van het land. Deze regio telt twee kanshebbers. 'Niet kwatsen maar doen', de al alom besproken slogan van Voor Tilburg. En 'Omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen', van de SGP in Zaltbommel. 

Die laatste klinkt heel tegenstrijdig, zegt initiatiefnemer Christine Liebrecht, universitair docent Communicatie- en Informatiewetenschappen op de Tilburgse universiteit. ,,Het klinkt alsof er hier een keuze gemaakt moet worden. Blijkbaar spelen deze onderwerpen in deze gemeente, maar voor een buitenstaander kan het een onmogelijke tegenstelling zijn.”

In die categorie past volgen haar ook de slagzin van het Bossche Knillis; 'Geluk is geen toeval'. ,,Ogenschijnlijk onbegrijpelijk.'' Ook Toine Aarts van Forum040 in Eindhoven haalt de shortlist: 'Relax, kies Toine en betaal minder Tax!'. 

Koen moet je doen

Dat een goede slechte slogan helemaal niet verkeerd hoeft te zijn bewijst de winnaar van vorig jaar. Koen Hawinkels van CDA Maasgouw werd met voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekozen, nadat hij landelijke aandacht kreeg met zijn tekst 'Koen moet je doen'. 

De Udense wethouder René Peerenboom legde het toen net af met zijn 'Stem op een goede Peer. Daar plukt Uden vruchten van'. Peerenboom besloot zich niet verkiesbaar te stellen voor deze verkiezingen. Hij was twaalf jaar wethouder. 

Top tien

Wat de slechte slogan van dit jaar is, blijkt pas na 19 maart. Tot die tijd kan gestemd worden op de site van de verkiezing. 

• ‘Bedankt dat je naar me omcake’ (ChristenUnie Zwolle)
• ‘Ga met D66 in (de)bad!’ (D66 Den Helder e.o.)
• ‘Lekker door rijden’ (VVD Nijmegen)
• ‘Minder belasting. Meer bitterballen!’ (VVD Delft)
• ‘Niet kwatsen maar doen’ (Voor Tilburg)
• ‘Omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen’ (SGP Zaltbommel)
• ‘Relax, kies Toine en betaal minder Tax!’ (Toine Aarts, Forum 0veertig, Eindhoven)
• ‘Voel de liberaal in je’ (VVD Woerden)
• ‘Voor Elkaar en Morgen’ (CDA Veere)
• ‘Zo VRIJ! als een aardbei!’ (Kelly Uiterwijk, Vrij Beverwijk)

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.