Volledig scherm
Jan Heijman. © Provincie Noord-Brabant

Nieuwe partij Lokaal in de Kamer wil regionale problemen op de Haagse agenda zetten

TILBURG - Tilburger Jan Heijman is initiatiefnemer en lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Lokaal in de Kamer, die in Den Haag wil gaan strijden voor lokale belangen: ,,Er gebeuren ook zaken buiten de randstad die aandacht verdienen."

,,Goede voorbeelden zijn Q-koorts en de stormschade in de kassen in Oost-Brabant. Het mag niet zo zijn dat dat soort grootschalige zaken niet landelijk wordt opgepakt."

Lokaal in de Kamer is een samenwerkingsverband van lokale en provinciale partijen. Heijman is al Statenlid van de provincie Noord-Brabant voor de partij Lokaal Brabant en is lid van Lokaal Tilburg. Volgens de Tilburgse lijsttrekker is Lokaal in de Kamer er niet alleen voor Brabant: ,,In eerste instantie zal het lokale geluid vooral uit Brabant, Gelderland en Drenthe komen, waar nu onze meeste steun zit. Maar de bedoeling is dat lokale onderwerpen uit alle gebieden van Nederland aandacht gaan krijgen."

Behoudend
Volgens Heijman is Lokaal in de Kamer een behoudende partij. Speerpunten als het handhaven van de huidige pensioenleeftijd en het stoppen met de privatisering van dienstverlenende bedrijven onderschrijven dat. Het zijn niet direct lokale onderwerpen, maar het stoppen met gedwongen herindelingen en het verbeteren van de leefbaarheid in kleine kernen zijn dat wel. ,, Het lokale uit zich in een bepaalde manier van denken. Pragmatisch, problemen meteen aanpakken en oplossen."

De partij is ingeschreven in het register voor de Tweede Kamerverkiezing, de kandidatenlijst is ingediend en de voor nieuwe partijen verplichte waarborgsom bij de kiesraad is gestort. Het enige dat de partij nog moet doen is het overleggen van voldoende ondersteuningsverklaringen. Die moeten maandag 30 januari binnen zijn. In elke kieskring moeten er 30 worden verzameld en om die in te dienen, moeten mensen naar het gemeentehuis om een formulier in te vullen. Omdat de landelijke dekking van de partij nog te wensen over laat, is dat lastig. Heijman: ,,Het is nog wel hard werken, maar we krijgen het denk ik wel rond."

Middenpartij
Lokaal in de Kamer verwacht bij deelname in maart meteen al zetels te behalen en denkt op termijn flink door te kunnen groeien: ,,Als we drie zetels halen hebben we het magnifiek gedaan, maar als we één zetel halen hebben we het ook schitterend gedaan. We zijn een nieuwe partij en het gaat er nu om dat we onze standpunten voor het voetlicht kunnen brengen. Op de langere termijn kunnen we een middenpartij worden met twaalf tot vijftien zetels."

Tilburg e.o.