Volledig scherm
Aan het NS-Plein is de opbouw van het Tiroler Dorp al in volle gang. © Stephan Jongerius

Nu al kermisopbouw in Tilburg, moet dat nou!?

TILBURG - ,,Hartstikke leuk hoor, weer kermis, serieus." Maar ondernemers aan het NS-Plein wreven zich vrijdagochtend toch geërgerd de slaap uit de ogen. Op 'hun' parkeerplaats bleek het Tiroler Dorp al in opbouw met een verhoogd terras. 

Dat werk zou eigenlijk dinsdag pas beginnen, zo kondigde de gemeente eerder deze week op borden op het plein al aan: vanaf dat moment zijn de parkeerplaatsen niet langer beschikbaar. Maar de exploitant van het Tiroler Dorp heeft ontheffing om vrijdag al te beginnen.

,,Ik draai op vrijdag altijd een goeie lunch", zegt Hans Verhoeven van restaurant Kok Verhoeven. ,,Maar kijk: nu zitten er twee mensen. Mijn zakelijke klanten parkeren altijd het liefst op de stoep. Ik kan door dit weekend wel bijna een streep zetten." Wat hem vooral stoort is dat de gemeente niet fatsoenlijk heeft overlegd. ,,Dan kan ik mijn gasten informeren en ze adviseren in de Enschotsestraat te parkeren." 

Toezegging

Ook Jan-Hein de Cock van de gelijknamige modezaak aan het plein is ontstemd. ,,Ik heb de toezegging dat vijf plaatsen voor mijn deur tijdens de kermis worden vrijgehouden, maar daar is nu toch ook een bord neergezet dat er vanaf dinsdag niet meer geparkeerd mag worden."

De Cock heeft vorig jaar nog aan kermiswethouder Erik de Ridder uitgelegd dat de kermis de ondernemers inmiddels zo'n 15 werkbare dagen kost. ,,Afbreken duurt ook weer drie dagen. En dan moet je zien hoe dat voor tonnen opgeknapte plein weer achterblijft. Begrijp me goed: ik ben liefhebber van de kermis. Maar moet alles ervoor wijken?"

tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
De bouw van het verhoogde terras bij restaurant kok Verhoeven. © Stephan Jongerius

Volgens de woordvoerster Van De Ridder is er niks nieuws onder de zon. ,,Ook vorig jaar is al op vrijdag met de opbouw van het Tiroler Dorp begonnen. Of de ondernemers daarover nu weer specifiek zijn ingelicht weet ik niet. Afspraak met de exploitant is wel dat die de parkeerplaatsen voor de deur nog vrijhoudt." 

Om de ondernemers tegemoet te komen, heeft die inmiddels ook beloofd tot maandag zoveel mogelijk bij de betreffende zaken uit de buurt te blijven. De belofte van vijf vrije plaatsen bij De Cock mode zegt haar niets. ,,Dat kunnen we niet garanderen. Misschien was de wens de vader van de gedachte?" 

Tilburg e.o.