Volledig scherm
Willemijn en haar bonnetje. © BD

Ober en milieubewuste Willemijn praten het uit in RAW Tilburg: hij heeft nog werk, zij kartonnen rietjes

TILBURG - Willemijn Peeters en de ober van RAW, die haar op een bonnetje belachelijk maakte, hebben vrijdagmiddag om de tafel gezeten om het uit te praten. De uitkomst: op haar verzoek mag hij nog steeds bij het Tilburgse restaurant werken én eigenaar Leander Willemstein zegt milieubewuster dan ooit tevoren te zijn door de rietjes van karton te maken. 

Het lijkt een geslaagd gesprek te zijn geweest vrijdagmiddag. ,,Hij wil graag meewerken aan een duurzamer restaurant", zegt Willemstein over zijn ober. De ober maakte Peeters belachelijk door op een bonnetje te schrijven 'wat een kutleven heb je omdat je geen plastic rietje wil'. Dat rietje zag zij vooral als een toevoeging aan de grote berg plastic afval die de wereld kent. 

Die avond nog kartonnen rietjes

Zoveel was het niet wat Peeters aan de bediening van restaurant RAW vroeg. Of de ober alsjeblieft geen rietje bij haar cocktail wilde doen. Tuurlijk, geen probleem, kreeg ze te horen. 

De drankjes waren prima en eigenlijk was er niets op de middag aan te merken, totdat de Eindhovense het bonnetje te zien kreeg. ,,Geen rietje, want ik heb zo'n filmpje op Facebook gezien. Wat een kutleven, blablabla", stond onder haar drankjes geschreven.

De plastic rietjes maakten diezelfde avond nog plaats voor een kartonnen variant, toen Peeters bij het Tilburgse café RAW verbijsterd werd achtergelaten. ,,Die stonden al klaar ergens."

Ober werkt weer

De bonnetjeschrijver is inmiddels weer werkzaam bij RAW. ,,Op haar verzoek is hij terug bij ons", laat Willemstein weten. ,,Het was een domme fout van hem, die we niet meer kunnen terugdraaien. Maar het verhaal werd ook wel érg groot, hoor." 

Peeters wilde het niet op haar geweten hebben dat de ober ontslagen werd, terwijl hij zo zijn best lijkt te doen om het goed te maken. Hij deed de eerste nacht na het voorval geen oog dicht en schaamde zich kapot. Ze hadden al meerdere malen contact over de telefoon, maar nu dus in het echt.  ,,Het was een goed gesprek, dat ongeveer een uur duurde." 

'Zoveel ophef om een rietje'

RAW zei eerder al niet achter de uitlatingen van de ober te staan en vroeg aan Peeters om tips om milieubewuster te worden. ,,Niet dat een individu de wereld kan verbeteren", zegt Willemstein over haar aanpak. ,,Maar omdat het rietjesverhaal zoveel ophef gaf, ben ik gaan inzien dat we samen juist wel iets kunnen veranderen aan al het plastic afval in deze wereld." 

De eigenaar zegt met Peeters en de ober een plan te hebben gemaakt om meer dan alleen maar plastic rietjes uit te bannen. Dat maken we op 10 oktober - De dag van de duurzaamheid - bekend. 

Tilburg e.o.