Volledig scherm
© ANP

Oliedomme Tilburger verzint straatroof, fopt verzekering en zet 'gestolen' spullen op Marktplaats

TILBURG - Het doen van een valse aangifte is een Tilburger duur komen te staan. De jongeman verzon een straatroof en gaf de vermeende gestolen spullen op aan de verzekering, terwijl hij ze in werkelijkheid op Marktplaats probeerde te verpatsen. De politie en de verzekering kwamen daar achter en zadelden hem op met een torenhoge rekening.

De jongeman zou vorig jaar in een park in Tilburg zijn beroofd van zijn bezittingen. Twee mannen op een scooter gingen er volgens hem vandoor met zijn telefoon, horloge, contant geld, bankpas en rijbewijs. Hij zou gewond zijn achtergebleven.

Na de melding kwam de politie ter plekke en bekeek camerabeelden van bedrijven in de buurt: een aannemersbedrijf, een autobedrijf, een accountantskantoor en een woonstichting. Maar geen glimp van een scooter, beroving of van vluchtende mannen. Het onderzoek kwam geen steek verder.

Torenhoge rekening

Dat de man bij zijn verhoor zich legitimeerde met het rijbewijs wat hij als gestolen had opgegeven, verraste de politie. ,,En ook kwam door onderzoek aan het licht dat zijn geroofde telefoon en horloge via hemzelf op marktplaats te koop waren aangeboden”, zo meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Het onderzoek richtte zich daarop niet meer tegen de vermeende overvallers, maar tegen het zogenaamde slachtoffer. Hij werd aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte en het oplichten van de verzekering. In totaal moest hij de politie en de verzekering een bedrag van 3200 euro terugbetalen.

Werkstraf

De jonge Tilburger werd naast deze schadevergoeding ook veroordeeld tot 180 uur werkstraf. Uit verder onderzoek kwam ook de koper van de Marktplaats-telefoon naar boven. Deze jonge vrouw had de telefoon voor 250 euro overgenomen en liet de telefoon ook nog repareren voor ruim honderd euro.

De telefoon werd in beslag genomen, ze had het toestel net tien dagen. Ook zij werd slachtoffer in deze zaak.

Tilburg e.o.