Volledig scherm
De rechtbank in Breda © BD

OM eist acht jaar cel tegen Tilburgse Satudarah-laborant

* UPDATE 15.37 UUR * TILBURG/ BREDA - Celstraffen variërend van twee tot en met acht jaar, die eiste het Openbaar Ministerie maandagmiddag tijdens het Satudarahproces in Breda. De zwaarste eis was tegen de Tilburgse laborant Bjorn E.: acht jaar celstraf. Zijn Tilburgse 'loopjongen' kreeg een eis van zes jaar om de oren, Satudarah-leider Angelo M. vijf jaar, Dongenaar Van de Z. vier jaar en Xanterra M. een jaar.

De Eindhovense leverancier van drugschemicaliën hoorde twee jaar tegen zich eisen, de vader en zoon die met de raketwerper in de weer waren zouden beiden drie jaar de cel in moeten. Alleen tegen een betrokken vrouw uit Lithouwen werd een voorwaardelijke straf geëist.
Het Openbaar Ministerie vraagt vrijspraak voor de Eindhovenaar die in Tilburg een raketwerper voor Satudarah zou hebben verstopt. De man zou hierover een valse verklaring hebben afgelegd. Dat bleek tijdens het zogeheten Akutan-proces tegen de Tilburgse leiders van motorclub Satudarah. In de rechtbank van Breda formuleerden maandag de twee officieren van justitie hun strafeisen tegen de veertien verdachten.

Justitie denkt dat de Satudarah-kopstukken Angelo M., zijn broer Xanterra M. en vice-president Bjorn E. samen met een clubje Litouwers synthetische drugs maakten en verkochten. Op 30 november 2011 viel de politie, na anderhalf jaar onderzoek, binnen op een groot aantal plaatsen in Tilburg en omgeving. Vijf jaar later krijgen de verdachten eindelijk te horen wat voor straffen het Openbaar Ministerie hen wil opleggen.

Videoverbinding
De officieren van justitie Toine van de Ven en Jeannette Lont, beiden werkzaam voor het landelijk parket, dachten zes tot zeven uur nodig hebben voor hun requisitoir. De verdachten en hun advocaten waren verdeeld over twee zalen van de rechtbank. De ene groep kon de officieren van justitie en de rechters rechtstreeks in de ogen kijken, de andere groep moest het doen met een videoverbinding.

De strafbare feiten die de veertien verdachten ten laste waren gelegd, zijn de afgelopen weken ter sprake gekomen op vijf achtereenvolgende zittingsdagen. Op een enkele uitzondering na - een Eindhovenaar die de Satudarah-mannen grondstoffen voor drugs zou hebben verkocht - deden alle verdachten er het zwijgen toe. Dat betekende dat justitie het zal moeten hebben van alle bewijzen die gedurende het onderzoek verzameld zijn. Op de dag van de invallen, 30 november 2011, waren veel verdachten al anderhalf jaar lang geobserveerd en afgeluisterd, zonder dat ze het wisten.

Volledig scherm
ANP Kippa

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.