Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Omstreden Tilburgs bedrijf tROM houdt op te bestaan na chroom-6 affaire

TILBURG - Tilburg stop met het eigen, inmiddels omstreden re-integratiebedrijf tROM. Dat wordt omgevormd naar een zogeheten praktijk assessmentcentrum.

tROM is begin deze eeuw opgezet om mensen op laag niveau werkervaring te laten opdoen en te begeleiden naar betaald werk.Het bedrijf raakte omstreden vanwege de chroom-6 kwestie. Honderden uitkeringsgerechtigden werden verplicht museumtreinen op te knappen waarop - naar later bleek - gifverf zat.

Voor werkervaring en begeleiding richting arbeidsmarkt wil de gemeente voortaan uitsluitend een beroep doen op de re-integratiebegeleiding van Sagènn en Diamant-Groep. Op 1 juli moet het nieuwe centrum operationeel zijn. Dit moet vooral in kaart brengen wat de juiste diagnose is van nieuwe instromers in de Participatiewet.

Er stromen nu ook steeds vaker mensen in uit de vroegere Wajong en WSW. Voor naar schatting maandelijks 50 personen is zo'n diagnose wenselijk om in te schatten of zij binnen een jaar gereed zijn voor plaatsing op de reguliere arbeidsmarkt.

Tilburg e.o.