Volledig scherm
Provinciehuis © Google Streetview

Onderwijsprijs Noord-Brabant naar Breda en Tilburg

DEN BOSCH/TILBURG/BREDA - De Onderwijsprijs Noord-Brabant is donderdagavond uitgereikt aan het Beatrix College in Tilburg (voortgezet onderwijs) en de KBS John F. Kennedy in Breda (basisonderwijs). Beide winnende scholen ontvingen een trofee: de bronzen olifant.

De scholen ontvingen de prijs donderdagavond in het provinciehuis in Den Bosch uit handen van gedeputeerde Bert Pauli. Het Beatrix College uit Tilburg onderscheidt zich met het project 'Beatrix Maatschappelijk Ondernemen'. John F. Kennedy wint met het project 'Taalklas Volwassenen'. ​In maart mogen de scholen de provincie vertegenwoordigen bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam.

Beatrix Maatschappelijk Ondernemen (BMO)
BMO geeft vmbo-leerlingen de kans te laten zien wie ze zijn door ze te stimuleren een project of onderneming op te zetten met een maatschappelijk doel. De school nodigt leerlingen uit 'de wereld een beetje mooier te maken'. Ze bepalen zelf hoe ze dat doen en wanneer ze succesvol zijn. 224 leerlingen hebben de handschoen het afgelopen schooljaar al opgepakt. De jury: ,,Leerlingen worden hier waarlijk eigenaar van hun leerproces en verwerven een grote zelfstandigheid bij het ontwikkelen van hun wensen en vaardigheden. Tegelijkertijd leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld om hen heen.”

​De wijk Breda-Noord heeft een groot percentage inwoners met een niet-westerse achtergrond waar veel ouders niet of nauwelijks Nederlands spreken. De school heeft daarom een Taalklas Volwassenen opgericht. De jury schrijft: ,,KBS John F. Kennedy is duidelijk een grote stap verder gegaan dan je van een gewone basisschool mag verwachten. De school richt zich niet alleen op het bevorderen van de Nederlandse taal, maar stimuleert en begeleidt de cursisten in hun contacten met de leerkrachten en betrekt hen bij de diverse schoolactiviteiten zoals sportdagen en avondvierdaagse”.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.