Volledig scherm
Erik de Ridder © Beeld Werkt

Onderzoek de Rekenkamer: loopt de privé- en werkrelatie van De Ridder en Meeuwis door elkaar?

TILBURG - Heeft wethouder Erik de Ridder soms te veel petten op? Is het handig dat hij als wethouder citymarketing ook lid is van de Raad van Toezicht (RvT) van de onafhankelijke stichting Tilburg Marketing die dat moet uitvoeren?

De Rekenkamer roept die laatste vraag op in het onderzoek naar citymarketing, waarin Tilburg jaarlijks 1,17 miljoen euro steekt. Maar die vraag roept weer andere op, want De Ridder heeft ook een persoonlijke band met Marc Meeuwis, de directeur van Tilburg Marketing. Zit dat zuiver toezicht niet in de weg? En lopen de privé- en werkrelaties van beide mannen - buren, ze treffen elkaar ook met vakantie en zijn kandidaat-koper voor een bijzondere bouwlocatie - niet te zeer door elkaar?

Suggestie

De aanbeveling van de Rekenkamer richt zich puur op de functionele relatie: overweeg de gemeentelijke toezichtszetel over te hevelen van de verantwoordelijke wethouder naar de burgemeester. B en W hebben daaraan deze week al gehoor gegeven: ze willen de suggestie expliciet meegeven aan het volgende college.

De Ridder bleef eerder bewust op de toezichtspost zitten, ook al werden er in de politiek al eens vraagtekens bij gesteld. De gekozen opzet en gemeentelijke regels bepalen dat een bestuurder - en niet een ambtenaar - die functie vervult. ,,Je zou inderdaad voor een andere wethouder kunnen kiezen, maar dan krijg je de rare situatie dat dievan buiten toeziet op het terrein waarvoor jij verantwoordelijk bent. Ik denk dat ook de Rekenkamer zich dat onvoldoende realiseert." 

Maar zit ook de persoonlijke relatie tussen De Ridder en Meeuwis - die ruim een jaar geleden als toezichthouder 'promoveerde' naar de positie van directeur - onafhankelijk toezicht niet in de weg? Wie die vraag stelt, 'zoekt spijkers op laag water', zegt De Ridder, geïrriteerd.

Volledig scherm
Een van de acties waarin Marketing Tilburg (met Ondernemersfonds) Tilburg in de kijker trachtte te krijgen. © Beeld Werkt

Portugal

Hij verhult niet dat beide heren - directe buren - elkaar ook 'wel eens treffen buiten het strict zakelijke'. ,,Onze kinderen spelen graag met elkaar. Ja, we waren vorig jaar in dezelfde streek in Portugal op vakantie en hebben toen ook samen tijd doorgebracht. Maar behoort Meeuwis tot mijn intieme vriendenkring? Nee! Ga ik mijn kinderen verbieden te spelen met de zijne? Nee!" 

De wethouder kan ook niet ontkennen dat Meeuwis en hij beiden vergaande afspraken hebben voor een exclusieve bouwlocatie aan de Bredaseweg. In de hoek met de Sint Oloflaan en de Academielaan heeft Icoon Vastgoed een binnenterrein van een voormalige kwekerij gekocht. Dat wordt verdeeld in vier riante kavels van 750-900 vierkante meter. Voor evenveel kandidaat-kopers ontwikkelen Bedaux de Brouwer Architecten er woningen op maat. 

Volledig scherm
Marc Meeuwis © Beeld Werkt


Is daar wat mis mee? Daarvoor zijn geen directe aanwijzingen. ,,Ik ben benaderd door de makelaar (Toine Naber, red.) die wist van onze woonwensen", stelt De Ridder zelf. ,,Meeuwis en ik gaan daar niet samen bouwen, we worden waarschijnlijk wel weer buren, maar dat is puurt toeval ja. Of hij ook door de makelaar is benaderd? Dat moet je hem zelf vragen."

Kermis

Quote

Zelf ontmoet ik de voorzitter van die kermiswerk­groep nooit

Erik de Ridder

Ondertussen heeft de tandem De Ridder-Meeuwis een nieuwe halte bereikt. De broer van Guus volgde twee weken geleden Bart de Boer op als voorzitter van de zogeheten Kermis Werkgroep Stakeholders. Die club neemt de verbreding en vernieuwing van de kermis op zich, ook een terrein waarvoor De Ridder bestuurlijk verantwoordelijk is.

Het idee voor de benoeming van Meeuwis kwam volgens de Ridder echter niet van hem, maar van het ambtelijke projectteam. ,,Zij hebben gevraagd of ik hem geschikt achtte. Ik heb vervolgens de vraag opgeroepen of die job te verenigen was met zijn functie bij Marketing Tilburg. De kermis draagt ook bij aan citymarketing, maar citymarketing is niet van de kermis of andersom. Die vraag is op mijn verzoek voorgelegd aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van Marketing Tilburg (Jan Welmers, red.). Hij zag daarin geen belemmering."

Is hier een probleem? De CDA-wethouder ziet het niet. ,,Zelf ontmoet ik de voorzitter van die kermiswerkgroep nooit."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.