Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Onderzoekscommissie: geef slachtoffers chroom- 6 Tilburg al vergoeding

TILBURG - De potentiële slachtoffers van chroom 6-affaire moeten vast een vergoeding krijgen van de gemeente Tilburg. Dat adviseert een onafhankelijke onderzoekscommissie althans aan het gemeentebestuur.

Voorzitter Peter van der Velden, oud burgemeester van Breda, zei dat woensdagavond in het Willem II-stadion tegen een grote groep van zo'n 150 betrokkenen. "U bent al met de nodige zorgen en onzekerheid geconfronteerd. Daarin kan de gemeente een gebaar maken."

De gemeente moet bovendien een coulanceregeling overwegen als er een relatie is tussen gezondheidsklachten en chroom-6. Zo'n regeling is er al voor medewerkers van Defensie: vooruitlopend op eventuele schadevergoeding krijgen ze vast een vergoeding.

FNV Uitkeringsgerechtigden en advocaat Inge Hustings drongen namens een groep betrokkenen al op deze maatregelen aan. "Het is belangrijk om weer vertrouwen op te bouwen", aldus Willem Banning van de bond. Wethouder Erik de Ridder (CDA, arbeidsmarkt) beloofde nog dit jaar duidelijkheid.

Bij gemeentelijk re-integratiebedrijf 'tROM zijn tussen 2004 en 2011 zo'n 715 mensen mogelijk in aanraking gekomen met verf waarin de kankerverwekkende zat. Omdat de gemeente zelf partij is in de kwestie, heeft ze de onafhankelijke commissie in het leven geroepen. Die moet die uiterlijk in september 2017 conclusies trekken uit wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek zelf wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM was al volop bezig met onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van chroom 6 door personeel van Defensie.

Tilburg e.o.